2020. október 25., Bianka, Blanka
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Hokuszai csalódott lenne...

Az elmúlt évtizedekben meghitt ismerősünkké váltak tőlünk távoli tájak, ha nem is teljes pompájukban, de szabadon csodálhatjuk az emberiség legnagyobb művészeinek alkotásait. Az utolsó négyzetcentiméterig, az utolsó képpontig megszoktuk a látványukat – ezért tud elevenünkbe hasítani, ha ezeken tapasztaljuk meg a mindenütt jelen lévő könyörtelen átalakulást.

Legyen szó a svájci gleccserek több évtizedes különbséggel készült felvételeiről vagy az amerikai nemzeti parkok aktualizált vintage plakátjairól, az ismerős tájon ejtett hiányként, sebként jelentkezik, könnyebb felmérni a klímaváltozás vagy éppen a műanyagszennyezés által okozott károkat.

A nagy hullám Kanagavánál egyike a japán képzőművészet ikonikus alkotásainak. Kacusika Hokuszai fametszete a „Fudzsi 36 látképe” című sorozat első nyomataként került kiadásra. 

Fotó: Wikimedia Commons

Maayan Sophia Weisstub tel-avivi képzőművész nem véletlenül választotta ezt az alkotást a tengereket elárasztó szennyezés súlyának érzékeltetésére:

Fotó: www.weisstub.com
Neked ajánljuk
Akit megihlettek a fogyasztói kultúra szomorúan színpompás hordalékai Nagy a zsongás Murányi Marcell művei körül Ősi művészek keze nyomán elevenedik meg ember és természet kapcsolata Már épül a Factory Zero Íme a technológia, amely lehetővé teszi, hogy bárhol feltölthessük a villanyautónkat
Tovább a forrásra: weisstub.com
Vissza
Hírfolyam