2021. július 28., Szabolcs
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Áramló (művészi) energiák

A Land Art Generator (LAGI) szervezésében tizedik éve kelnek versenyre a világ minden tájáról érkező képzőművészek, dizájnerek, tájépítészek, mérnökök – a megújuló energia szerelmesei –, hogy alkotásaikkal szépséget és fényt vigyenek a modern nagyvárosok közösségi tereire.

2019-ben Abu-Dzabiban mérettettek meg a zöldenergia termelésére is alkalmas köztéri alkotások tervei: a versenyen 65 ország 300 csapata mutatta be a Masdar városában megvalósuló különleges közpark berendezésével kapcsolatos elképzelését.

A verseny célja, hogy olyan alkotások jöjjenek létre, amelyek a szénmentes jövő megteremtésére inspirálnak, és maguk is elősegítik annak megvalósulását.

Az első helyezést idén a „Starlit Stratus” névre keresztelt terv nyerte el. Az origamimozaikok által ihletett különleges szerkezetből felépülő napelemes installáció nappal nagy felületű vitorlaként gyűjti az elektromosságot, éjszakára pedig a rugalmas alkotórészek segítségével látványos, világító gömbökbe rendeződik:

Starlit Stratus Forrás: Land Art Generator Initiative/vimeo.com

A második helyezett a Napraforgó című installáció lett, amelynek sziromszerű fotovoltaikus elemei az energiatermelés mellett árnyékot is adnak. Ráadásul igazán virágot idéző módon éjszakára bezáródnak, hogy aztán (kontrollált módon) visszaesve a helyzeti energiájuk az éjszakai fény előállítására hasznosulhasson.

Fotó: landartgenerator.org
Neked ajánljuk
A felhőkarcolók árnyékában magasodó szellemfák mesélnek Manhattanben a klímaváltozás következményeiről A virtuális valóság segítségével járhatják be a turisták a világhírű lascaux-i barlangot A globális túlfogyasztásról nyílt kiállítás a Ludwig Múzeumban Éghajlatváltozást tűrő kukoricákat nemesít az ELTE Azonnal cselekednünk kéne, ha meg akarjuk menteni az óceánok élővilágát
Tovább a forrásra: artistsandclimatechange.com
Vissza
Hírfolyam