2021. január 18., Piroska
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Áramló (művészi) energiák

A Land Art Generator (LAGI) szervezésében tizedik éve kelnek versenyre a világ minden tájáról érkező képzőművészek, dizájnerek, tájépítészek, mérnökök – a megújuló energia szerelmesei –, hogy alkotásaikkal szépséget és fényt vigyenek a modern nagyvárosok közösségi tereire.

2019-ben Abu-Dzabiban mérettettek meg a zöldenergia termelésére is alkalmas köztéri alkotások tervei: a versenyen 65 ország 300 csapata mutatta be a Masdar városában megvalósuló különleges közpark berendezésével kapcsolatos elképzelését.

A verseny célja, hogy olyan alkotások jöjjenek létre, amelyek a szénmentes jövő megteremtésére inspirálnak, és maguk is elősegítik annak megvalósulását.

Az első helyezést idén a „Starlit Stratus” névre keresztelt terv nyerte el. Az origamimozaikok által ihletett különleges szerkezetből felépülő napelemes installáció nappal nagy felületű vitorlaként gyűjti az elektromosságot, éjszakára pedig a rugalmas alkotórészek segítségével látványos, világító gömbökbe rendeződik:

Starlit Stratus Forrás: Land Art Generator Initiative/vimeo.com

A második helyezett a Napraforgó című installáció lett, amelynek sziromszerű fotovoltaikus elemei az energiatermelés mellett árnyékot is adnak. Ráadásul igazán virágot idéző módon éjszakára bezáródnak, hogy aztán (kontrollált módon) visszaesve a helyzeti energiájuk az éjszakai fény előállítására hasznosulhasson.

Fotó: landartgenerator.org
Neked ajánljuk
Az első művészek modern örököse Emily Carr: a természetrombolás egyik első krónikása A természet lesz a bécsi Kunst Haus fő témája 2021-ben Rekordmértékben csökkent tavaly az üvegházhatású gázok kibocsátása az Egyesült Államokban Klímaadaptációs szakemberek képzésének elindítását tervezi a Miskolci Egyetem
Tovább a forrásra: artistsandclimatechange.com
Vissza
Hírfolyam