2021. január 22., Artúr, Vince
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Művészi mikrobák

Az Agar Art a biológusok egyik kedvenc időtöltése, baktériumokból és mikrobákból állítanak elő festményeket. Az egyik nemzetközi versenyen magyarokat is díjaztak.

Mikrobákból alkottak díjnyertes műalkotásokat magyar mikrobiológusok. A SYNLAB szakembereinek munkáit 347 kompozícióból választották ki. A mikrobákból nevelt, magyar népművészeti mintával Pöstényi Zita nyert közönségdíjat, kollégája, Héjja Andrea pedig Munch: Sikoly című képét reprodukálta színes baktériumokból – írta a hvg.hu.

Az Agar Art lényege, hogy a mikrobiológusok vászon helyett Petri-csészét, festék helyett pedig élő organizmusokat – baktériumokat, gombákat – használnak.

A versenyt 2015 óta rendezi meg az amerikai társaság, hogy megmutassa, a tudomány és a művészet nem is áll olyan távol egymástól. A versenyre idén 415 tudós és tudóscsoport összesen 347 kompozíciót nevezett be 43 különböző országból, valamint 22 amerikai tagállamból.

Fotó: Pöstényi Zita / Synlab Hungary Kft.

A mikrobák számára a megfelelő táptalajt az agar nevű zselésítőanyaggal hozzák létre, innen kapta nevét a nemzetközi verseny, amelyre három kategóriában nevezhettek a kutatók: profi, félprofi és gyerek kategóriában is vártak alkotásokat a szervezők. A nemzetköz verseny legszebb műalkotását profi kategóriában az Oakland Egyetem hallgatója, Arwa Hadid készítette, aki egy Koi halat festett meg Petri-csészében.

Neked ajánljuk
Az első művészek modern örököse A partitúra olvadó tájakról mesél A klímaváltozás okozhatta egy ősi mangroveerdő eltűnését Nyereményjátékkal biztat újrahasznosításra a Coca-Cola Megkezdődött a francia kormány elleni klímaper
Tovább a forrásra: hvg.hu
Vissza
Hírfolyam