2020. december 5., Vilma
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Kagylók ezreiből készült látványos műalkotások

Rowan Mersh brit multimédia-művész a természetből merít ihletet, kagylók ezreit használja fel, hogy elkészítse lenyűgöző kortárs szobrait. Kísérleti megközelítése arra inspirálja, hogy a mindennapi tárgyakat művészeti alkotásokká alakítsa, különös figyelmet fordítva a forma, a szín és a geometria összhangjára.

Legyen szó falon függő vagy álló szoborról, mindegyik darab elkészítése 2-6 hónapot vesz igénybe. Mersh minden alkalommal alaposan átfésüli a tengerpartot, és a tengeri süntől kezdve a változatos formájú és méretű kagylókon át rengeteg darabot begyűjt, hogy megvalósítsa látomásait.

Fotó: rowanmersh.com

A partra sodródott tengeri élővilág sokféleségén túl a kagylók kulturális jelentése, szimbolikája és a hozzájuk fűződő hagyományok is foglalkoztatják a művészt.

„Vegyük például a Pithváva-sorozatom darabjait, mely kagylók tízezreiből készült fali szobrokból áll. Az agyarhoz hasonló hosszúkás kagylókat Északnyugat-Amerikában, a Csendes-óceán partjain gyűjtöttem be”

– mesélte Mersh a My Modern Met magazinnak.

Fotó: rowanmersh.com

„Ezek a kagylók már az őslakos amerikaiak számára is nagy kereskedelmi értéket képviseltek. A Yurok kaliforniai törzs legendáriumában szerepel Pithváva istenség, aki megalkotta ezeket a különleges kagylókat, és szent vagyonként hivatkozott rájuk. Miközben az istenségről alkotott víziómat vizuálisan megfogalmaztam, egyúttal alkotásaimon keresztül a szent vagyon mint művészeti forma fogalmát is vizsgáltam.”

Fotó: rowanmersh.com

Mersh különleges anyaghasználata arra ösztönzi a nézőket, hogy ne csak egészben tekintsenek a műalkotásokra, hanem közelebbről is megvizsgálják a lenyűgöző részleteket. Noha kívülről egységesnek látszanak a szobrok, részleteiben kiderül, hogy minden egyes kagyló egyedülálló, de csak a figyelmes tanulmányozás tárja fel a finom különbségeket.

 
Neked ajánljuk
Színpompás graffitiken az élővilág egyre fakuló tarkasága Álmodozzunk burjánzó vízi világokról! Cédruskupola emlékeztet az erdei esők békéjére Az Európai Központi Banknál is érik a zöldfordulat, de ennek nem mindenki örül A világon elsőként engedélyezték mesterséges csirkehús értékesítését Szingapúrban
Tovább a forrásra: budapestwatersummit.hu
Vissza
Hírfolyam