2021. március 1., Albin
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Óceán inspirálta alkotás hívja fel a figyelmet a tengeri ökoszisztéma sérülékenységére

Mat Miller brit illusztrátor Equilibrium (Egyensúlyi állapot) címre keresztelt alkotása a PangeaSeed  óceánok védelmével foglalkozó alapítvány legutóbbi kiadványában kapott helyet, célja pedig, hogy ráirányítsa a figyelmet az óceáni ökoszisztéma sérülékenységére és a tengeri fajok gyors ütemű kihalására.

„Az illusztráció készítése során elsősorban a tengeri élőhelyek, különösen a korallzátonyok biológiai sokszínűségének csökkenésére fókuszáltam” – közölte Miller az alapítvánnyal.

Fotó: Mat Miller / My Modern Met

„David Attenborough beszédét néztem, amelyben azt magyarázta, hogy a bolygónk hatodik kihalási eseményének lehetünk tanúi, amit kizárólag az ember okozott.”

Attenborough szavait komolyan véve Miller úgy döntött, hogy elkeseredését egy pozitív művészeti alkotásban próbálja feloldani. Finom vonalakkal rajzolt alkotását vízfestékkel és akriltintával színezte ki, egy olyan élénk és vibráló víz alatti világot teremtve, ahol a korallok, a trópusi halak és a tengeri rákok harmóniában élnek egymás mellett. A kép jobb alsó sarkában még egy polip csápjai is láthatók, teste azonban a buja tengeri növényzet között rejtőzik.

Fotó: Mat Miller / My Modern Met

Mindegyik motívum fontos szerepet játszik a képen, hasonlóképpen az óceáni élővilághoz, ahol minden élőlénynek megvan a maga szerepe. „Ha a rajzból el kellene távolítani egy elemet, a kompozíció elvesztené jelentőségét és harmóniáját, hasonlóképpen az óceáni élővilághoz: ha valamelyik faj kihal, akkor felborul az ökoszisztéma egyensúlya” – magyarázta Miller.

Neked ajánljuk
Kitinből és ízelt lábakból épít rovarszobrokat a magyar képzőművész Ha máshogy nem, képzeltben vándoroljunk békét hozó tájakon Több mint 120 év után bezár a párizsi madárpiac Magyarország legjelentősebb természeti kincse az édesvízkészlet mellett a termőföld Segítséget nyújtanak a regisztrációban Mezőtúron
Tovább a forrásra: budapestwatersummit.hu
Vissza
Hírfolyam