2021. január 19., Márió, Sára
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Egy melegedő jövő emlékezete

Egy figyelemfelkeltő művészeti projekt részeként sajátos emléktáblák tűnnek fel az amerikai New Hampshire állam városaiban. Nem a múlt híres személyiségeinek vagy meghatározó évfordulóknak állítanak emléket: a fiktív megemlékezők a 22. század távolából néznek vissza a klímaváltozáshoz kapcsolódó tragikus vagy éppen örömteli eseményekre.

Bár a szélsőséges időjárási események gyakoribbá válását a tudósok már a jelenben is a klímaváltozással kapcsolják össze, az amerikaiak többsége még mindig távoli vidékek vagy éppen jövőbeli generációk problémájaként azonosítja az ehhez kapcsolódó kihívásokat.

Ezen szeretne változtatni az a művészeti projekt, amely a környék klímastratégiájához készült tudományos felmérésben szereplő kockázatokat vette alapul.

Az Alewife állomás áradásbiztossá alakításának apropójából állított tábla (2035) – a jövőben a tengerszint emelkedése és a szélsőséges csapadékmennyiség is fokozhatja a villámárvizek kockázatát Fotó: untoldpossibilities.org

A táblák emléket állítanak többek között egy 2044-es hurrikán áldozatául esett csónakháznak és egy parknak is, amelyet 2032-ben a szokatlan hőség hatására kialakuló kullancsinvázió miatt kell bezárni.

A mintegy két tucat tábla között olyanokat is találunk, amelyek az alkalmazkodás biztató példáit mutatják fel: mint például az a plakett, amely szerint 2040. július 20-ától Durningham teljes energiaellátását megújuló forrásból biztosítják.

Az volt célunk, hogy a klímaváltozással kapcsolatban elérhető előrejelzéseket és információkat könnyen befogadható formában és olyan helyen mutassuk be, ahol az emberek beléjük botlanak – mondta el az AP hírügynökségnek Thomas Starr, a bostoni Northeastern University professzora, a „Remembrance of Climate Futures” című projekt ötletgazdája.

Neked ajánljuk
Az első művészek modern örököse Emily Carr: a természetrombolás egyik első krónikása A természet lesz a bécsi Kunst Haus fő témája 2021-ben Sikerült télen megmászni a „vad hegyet” (videóval) Nagyot lépett az elektromobilitás területén a Volkswagen
Tovább a forrásra: apnews.com
Vissza
Hírfolyam