2020. november 29., Taksony
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Képzőművészeti installáció mutatja a légszennyezés mértékét Londonban

A Covent Garden piazzáján felállított hatalmas léggömbök megváltoztatják a színűket attól függően, hogy mennyi nitrogén-dioxid-koncentrációt mértek a levegőben szerte Londonban.

A Hubbub környezetvédelmi csoport, a King's College Egyetem és a Climate and Cities nevű művészcsoport közös projektjében a legkevésbé szennyezett levegőt jelző világoskék színű léggömbök rózsaszínre változnak, ha a légszennyezés eléri az egészségre káros szintet.

„A légszennyezés egy láthatatlan dolog, és ezért nagyon nehezen értik meg a lényegét az emberek. Az installáció hirtelen megállásra készteti az embereket. Felhívja a figyelmet, élénk színű, és az embereket megállítja, akár érdekli őket a légszennyezés, akár nem, és észreveszik azt”

– fogalmazott Gavin Ellis, a Hubbub társalapítója a Thomson Reuters Foundation tudósítójának.

Az interaktív légszennyezési pavilonnál a járókelők egy gombnyomással összehasonlíthatják öt mérőállomás légszennyezési adatait Fotó: Hubbub/facebook.com

A többi világvároshoz hasonlóan London mérgező levegője a közlekedési eszközök számlájára írható. Hivatalos adatok szerint kétmillió londoni él olyan körzetekben, ahol tavaly egészségre káros szintű volt a légszennyezés.

Neked ajánljuk
Víz alatti szoborparkkal akadályozza meg a vonóhálós halászatot a toszkán partoknál egy egykori halász A Petri-csészében is virágozhat a művészet A természet morzsáiból felcsípett röpke alkotások Újabb jelentős acélgyár vált napenergiára Orvosi eszközökkel támogatja az egészségügyet a MOB és a Magyar Vöröskereszt
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam