2020. november 27., Virgil
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Elgondolkodtató műalkotások – vízi hulladékból

A globális felmelegedés, a klímaváltozás, a rengeteg hulladék és vizeink szennyezettsége egyre aggasztóbb jövőképet festenek. Szerencsére környezetünk megmentése érdekében egyre többen szólalnak fel és cselekszenek, köztük külföldi és magyar művészek is.

Vajon lehet szép az, ami káros a környezetünkre? Ez az egyik fő kérdés, amikor a környezetrombolás esztétikáját vizsgáló művészeti alkotásokkal találkozunk.

A kortárs művészet példáin keresztül azt láthatjuk, hogy a művészek olyan tárgyakat hasznosítanak újra, melyek az ember által kerültek a természetbe.

Ezeket kiállítótérbe helyezve szembesítik a nézőket a pusztulás lehetőségével, a környezetszennyezés hatásaival.

Gabriel Orozco Mexikó és New York egyes partszakaszain kezdett el óceáni hulladékokat gyűjteni, és körülbelül 1200 darabos gyűjteményt hozott létre. A művész befotózta, kategorizálta, méret és szín szerint csoportosította gyűjteménye darabjait. 2012-ben a Guggenheim Múzeumban állította ki a tárgyakat, és a steril múzeumi térben felkavaró módon szembesítette a látogatókat, hogy mennyi hulladék kerül az óceánokba. A fotókból tablókat hozott létre, melyeken minden tárgy ugyanakkora méretűnek tűnt, ezzel is rávilágított arra, hogy mindegy mekkora a hulladék, a kár ugyanakkora mértékű.

Csizik Balázs kortárs magyar alkotó is a vizekbe dobott hulladékból hozta létre Waste Suprematism sorozatát. A víz közelében partra sodort műanyagdarabkák látványa már majdnem annyira szokványossá vált, mint a kagylók és az apró kavicsok. Hozzászoktunk a szennyezett vizekhez, így sokszor beletörődünk, és nem teszünk semmit. A művész viszont lehajolt a törmelékekhez, és a maga nyelvén új jelentést adott a formáknak. Sorozata a geometrikus absztrakció és a szuprematizmus képi világát idézi meg, miközben Kazimir Malevics előtt tiszteleg, a festék helyett azonban az absztrakt műanyaghulladékok hívják fel a figyelmet a környezetszennyezés problémájára.

Fotó: Behance/Balazs Csizik
Fotó: Behance/Balazs Csizik
Neked ajánljuk
Színpompás graffitiken az élővilág egyre fakuló tarkasága Álmodozzunk burjánzó vízi világokról! A természet morzsáiból felcsípett röpke alkotások A kakaó flavonoidjai fokozhatják az agy oxigénellátását A nap- és a szélenergia lesz 2025-re a világ legnagyobb energiatermelője?
Tovább a forrásra: budapestwatersummit.hu
Vissza
Hírfolyam