2020. szeptember 25., Eufrozina, Kende
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Művészi gerillaplakátokkal gyászolják az ausztrál élővilágot

Melbourne, Sydney és Brisbane külvárosi buszmegállóit olyan plakátok árasztották el, amelyek a kontinensen pusztító tűzvész miatt elpusztult több mint egymilliárd állatra és a kihalás szélére sodródott fajok helyzetére figyelmeztettek. 

Az „antihirdetések” („brandalism” vagy „anti-advertising”) története nem az elmúlt napokban kezdődött az országban: 1979-ben alakult egy csoport Sydney-ben, amely kifejezetten a cigaretta- és alkoholgyártókat célozta meg – írja a Magyar Narancs.

A mostani demonstrációban negyvenegy alkotó vesz részt, egyesek névvel, többségük viszont név nélkül vállalja a szerzeményeit. 

A csoport három hete alakult: a résztvevők megrendültek a tűzvész láttán, és felháborította őket, hogy a média nem számol be róla kellő alapossággal.

BushfireBrandalism – gerillakampány az ausztrál klímavédelemért Forrás: Newsfeed/youtube.com

A kontinensországot sújtó erdő- és bozóttüzekben január végéig mintegy kétezer otthon semmisült meg, és több százezren kényszerültek lakóhelyük elhagyására. Hatalmas kár keletkezett az élővilágban, egymilliárd emlős, madár és hüllő pusztulhatott el.

Fotó: MTI/EPA/AAP/Mick Tsikas
Neked ajánljuk
Indonéziában a hagyomány és a természet megőrzése kéz a kézben jár Mintázatok, nyüzsgés, egyensúly és egység – hogyan mesélhet egy mandala az ökoszisztémáról? A természetvédelem az elmúlt évtizedekben nagy sikereket is elkönyvelhetett Állami támogatás az elektromos rásegítésű kerékpárokra Egyre kevesebb a jég az Északi-sarkkörön
Tovább a forrásra: magyarnarancs.hu
Vissza
Hírfolyam