2021. március 3., Kornélia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Húsz éve ment el a természet művészi nagykövete

2000. február 19-én, a Queen Elizabeth II. óceánjáró fedélzetén hunyt el Friedensreich Hundertwasser osztrák festő és grafikus, épülettervező, filozófus.

Nem csak Ausztriában tartják számon, ismertsége és munkáinak népszerűsége országhatárokat és kontinenseket ível át. Alkotásainak megítélése azonban a mai napig ellentmondásos.

Következetes és mindvégig nyitott életművébe egzotikus kultúrák stílusjegyeit ugyanúgy adaptálta, miként olyan egymástól távol eső művészeti jelenségeket, mint a naiv festészet, az absztrakt informel vagy Antoni Gaudí építészetének bizonyos vonásai. Hullámzó hatású épületbelsőiben és homlokzatain keresve sem találni egyeneseket, annál több görbét, spirált.

Gondolkodói hitvallása – az ember és a természet aszimmetrikus, egyben mégiscsak harmonikus együttese – nyilvánul meg így, ahogy a házak teraszaira, erkélyeire ültetett számos bokor és fa is az organikus műalkotás általa megalapozott koncepciójába illeszkedik.

A Hundertwasser-ház homlokzata Fotó:  Lucian Ilica/Wikimedia Commons

Napkollektoros ház, humuszvécé, növényi víztisztító berendezés – ötletei, az újrahasznosításról, a természetmegőrzésről, környezettudatosságról vallott nézetei aktuálisabbak, mint bármikor.

Alkotásai éppen azt a gyakran élesen jelentkező határt mossák el, amely a műalkotást mintegy elválasztja a hétköznapi élettől. Egymásba nyúlnak, összekeverednek, a művi, tehát emberi produkciót és – néha csak motivikusan – az organikust, vagyis a természeti világot átjárható, élhető és együtt élő, ideális világnak mutatva.

Hundertwasser, a festő Fotó: esyshia/youtube.com
Neked ajánljuk
Ha máshogy nem, képzeltben vándoroljunk békét hozó tájakon Kitinből és ízelt lábakból épít rovarszobrokat a magyar képzőművész A FÉSZEK az élet teljességének és komplexitásának szimbóluma Rekordokat dönt a magyar napenergia-termelés Ha a vállalatok nem lépnek, nagy bajba kerülhetünk
Tovább a forrásra: hirado.hu
Vissza
Hírfolyam