2021. május 8., Mihály
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Magvas gondolatok jégbe öntve

Az amerikai környezetművész, Basia Irland négy évtizede készíti víz körül forgó installációit, amelyek a folyókhoz, a fertőzött ivóvízhez és a vízhiányhoz kapcsolódó problémákat járják körbe.

2007-ben a Boulder Kortárs Képzőművészeti múzeum meghívására vett részt egy kiállításon, amely az „Időjárásjelentés: klíma és művészet” címet viselte. Ireland egy fagyott folyóvízből faragott könyvet mutatott be a közelben elterülő Arapaho Gleccser tiszteletére. 

A könyv sorait a környéken őshonos növények magjaiból rótta a 110 kilós alkotás „lapjaira”, majd egy folyó sodrára bízta, hogy új növények sarjadjanak belőlük.

Ahogy általában, a művész nagy figyelmet fordított a munka tudományos megalapozottságára és a helyi közösség bevonására. A megfelelő növények kiválasztásában egy botanikus iránymutatását kérte, a környéken élők pedig ahogy korábbi munkáinál, itt is részt vettek a szobor elkészítésében és vízre bocsátásában.

Forrás: Basia Irland/youtube.com
Neked ajánljuk
Együttműködésben a tájjal, a széllel, a fénnyel, a fákkal Művészi játék a természettel az évszakok bűvöletében A képzőművészetben is dívik az újrahasznosítás Szezonális térkép – A helyi zöldség és gyümölcs egészségesebb Egy egész város fogott össze a tiszakécskei családért
Tovább a forrásra: artistsandclimatechange.com
Vissza
Hírfolyam