2020. november 23., Kelemen, Klementina
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Magvas gondolatok jégbe öntve

Az amerikai környezetművész, Basia Irland négy évtizede készíti víz körül forgó installációit, amelyek a folyókhoz, a fertőzött ivóvízhez és a vízhiányhoz kapcsolódó problémákat járják körbe.

2007-ben a Boulder Kortárs Képzőművészeti múzeum meghívására vett részt egy kiállításon, amely az „Időjárásjelentés: klíma és művészet” címet viselte. Ireland egy fagyott folyóvízből faragott könyvet mutatott be a közelben elterülő Arapaho Gleccser tiszteletére. 

A könyv sorait a környéken őshonos növények magjaiból rótta a 110 kilós alkotás „lapjaira”, majd egy folyó sodrára bízta, hogy új növények sarjadjanak belőlük.

Ahogy általában, a művész nagy figyelmet fordított a munka tudományos megalapozottságára és a helyi közösség bevonására. A megfelelő növények kiválasztásában egy botanikus iránymutatását kérte, a környéken élők pedig ahogy korábbi munkáinál, itt is részt vettek a szobor elkészítésében és vízre bocsátásában.

Forrás: Basia Irland/youtube.com
Neked ajánljuk
Víz alatti szoborparkkal akadályozza meg a vonóhálós halászatot a toszkán partoknál egy egykori halász A Petri-csészében is virágozhat a művészet A természet morzsáiból felcsípett röpke alkotások Pszichológusok ingyenes online előadásokkal segítik a lelki egészség megőrzését a járvány idején Fantasztikus képek egy lápvidékről, ahol idomított kormoránok fogják a halakat (képgalériával)
Tovább a forrásra: artistsandclimatechange.com
Vissza
Hírfolyam