2021. október 24., Salamon
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A zene után a képzőművészet is a balkonokra költözik

Az olasz balkonkoncertekből merített inspirációt az a nemzetközi múzeumi projekt, amely Európa-szerte arra hívja az alkotókat: a lakásukhoz tartozó pár négyzetméternyi nyilvános térben fejezzék ki a bezártsággal kapcsolatos érzéseiket úgy, hogy a szemlélőkben a kapcsolódás, a természetszeretet és a remény élményét is erősítik.

Európa-szerte hét intézmény, köztük az antwerpeni Van Abbemuseum és a madridi Reina Sofía Múzeum kért fel művészeket, hogy a balkonművészet eszközével reflektáljanak a koronavírus miatt kialakult állapotokra.

Le vagyunk taglózva attól, ahogy az emberek a korlátozott lehetőségek mellett is módot találnak közös vágyaik és érzéseik megosztására – fogalmazott a holland múzeum igazgatója, Charles Esche a The Art Newspapernek

A projekt célja, hogy az Olaszországban oly népszerűvé vált balkonkoncertek vizuális manifesztációit hozza létre.

Forrás: Global News/youtube.com

Arra kérjük a művészeket, hogy erkélyeiket, ablakaikat a művészet tereként használva reflektáljanak a bezártság állapotára és egy jobb jövő lehetőségére. „Fontos, hogy emlékeztessünk a gondoskodás és az öröm fontosságára, és arra, hogy az ember elválaszthatatlan a természettől” – fogalmazott Borja-Villel, a spanyol intézmény igazgatója.

A szervezők számára a balkonkoncertek és a projekt keretében megszülető alkotások is a művészet kulcsmozzanatából táplálkoznak: a kapcsolódás érzésével és a közösen megélt tapasztalat felismerésével segítik a kihívásteli helyzetek feldolgozását.

Neked ajánljuk
Látványos installáció derített fényt a telepes medúzák megejtő és pótolhatatlan világára A tengerfenék makraméba öltött szépsége Reneszánsz vadászrajzok a Szépművészeti Múzeumban Újabb lépés az északi szélesszájú orrszarvú fajmegőrző programjában A fenntartható telekommunikáció legjobbjai között a Magyar Telekom
Tovább a forrásra: theartnewspaper.com
Vissza
Hírfolyam