2021. február 28., Elemér
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Folyók, erek, fák és emberek

Jenny Mottar hosszú évek óta dolgozik azon, hogy a NASA Föld napjára készülő plakátjai kifejezzék azokat az erőfeszítéseket, amelyeket a kutatóintézet közös otthonunk szépségének feltárásáért és megőrzéséért tesz. Az ötvenedik világnap alkalmából egy különösen megkapó és egyben találó metaforafüzért sikerült képre vinnie.

Az alkotó igyekszik  a kozmosz és a Föld, az ember és az ökoszisztéma viszonyát minden alkalommal új nézőpontból megragadni, olykor csillagászati eseményekből, máskor az asztrobiológiából merítve inspirációt.

Ebben az évben a fák különleges világa szolgált számára inspirációforrásként.  Szállítóedényeik emberi fül számára is hallhatóvá tehető lüktetése, a gombafonalakból felépülő – idegrendszerre emlékeztető – információs hálózatuk elbűvölte.

Amikor ráébredt, hogy a folyók deltájáról  készülő műholdképek ágas-bogas fákat idéznek, ugyanakkor mennyire hasonlítanak az élőlényeket át- meg átszövő tápanyagszállító útvonalakra is, megszületett a három metaforát összekapcsoló koncepció.

Ötvenéves a Föld napja Fotó: NASA

A valós műholdképek összekapcsolásából és kiegészítéséből összeálló plakát egyszerre idézi meg a Föld szépségét és az élet törékenységét. A kép érzékletesen illusztrálja James Huttonnak, a modern geológia szülőatyjának gondolatát, aki a Földre szuperorganizmusként tekintett, mindent átszövő vízhálózatát pedig az emberi keringéshez hasonlította.

Forrás: ScienceAtNASA/youtube.com
Neked ajánljuk
Kitinből és ízelt lábakból épít rovarszobrokat a magyar képzőművész Ha máshogy nem, képzeltben vándoroljunk békét hozó tájakon Jelentés a borús jövőtől felborzolt lelkek atmoszférájáról Magyarország legjelentősebb természeti kincse az édesvízkészlet mellett a termőföld Segítséget nyújtanak a regisztrációban Mezőtúron
Tovább a forrásra: Élő Bolygónk
Vissza
Hírfolyam