2020. szeptember 22., Móric
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Pár gondos nyalábnyi anyatermészet

Meddig tart a környezetünk? Létezik természettől, élő és élettelen másoktól függetlenül létező emberi kultúra? Olga Ziemska amerikai–lengyel képzőművész szerint környezet és kultúra között nem létezik éles határvonal.

Olga Ziemska szobrász Clevelandben, az Erie tó partján felépített stúdióban alkot. Munkái a világ számos pontján emlékeztetik a szemlélőt a természet és az ember elválaszthatatlanságára.

Ziemska ugyanis nem ért egyet azzal, hogy az általunk létrehozott, mesterséges világot a természeti környezettől elszigetelten kéne értelmeznünk. A művész számára az élet minden alkotóeleme, az egész univerzum a természet része.

„Az ember és az ember által teremtett dolgok is a természet részei, a természet visszatükröződései... lehetetlen meghúzni a határt ember és természet között. ”

Ez a filozófia jelent meg Matka (lengyelül anya) című sorozatában is, amelyhez a föld legkülönbözőbb tájain készített – a helyi flóra egy jellegzetes képviselőjének felhasználásával – egymáshoz simuló ágakból megformált nőalakokat. Így minden egyes figura színei, formája és textúrája hordozza a hely sajátosságait. Ezzel vezeti rá a szemlélőt, milyen mértékben formál minket a körülöttünk létező természet, hogyan segíti kultúránk, identitásunk, gyökereink megteremtésében. „Ráébresztenek minket, hogy a környezetünk részei vagyunk és az formál bennünket.”

Fotó: Olga Ziemska Studio/facebook.com
Fotó: Olga Ziemska Studio/facebook.com
Fotó: Olga Ziemska Studio/facebook.com
Neked ajánljuk
Mintázatok, nyüzsgés, egyensúly és egység – hogyan mesélhet egy mandala az ökoszisztémáról? A Föld végességére figyelmeztet egy berlini kiállítás Az erdőjáró apró örömei Két fontos ok miatt is válasszunk hazait! Így teleltesd át az édesburgonyát
Tovább a forrásra: wooarts.com
Vissza
Hírfolyam