2022. július 2., Ottó
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Fecskefészkekkel és falfestményekkel népesült be a szegedi fűtőmű

Több mint 800 négyzetméternyi felületen fecskéket ábrázoló falfestményekkel díszítettek egy szegedi fűtőművet, amely épületén mesterséges fecskefészkeket is kialakítottak.

Kóbor Balázs, a Szegedi Távfűtő Kft. vezetője az elkészült alkotást bemutató csütörtöki sajtótájékoztatón elmondta, a Mondolo Egyesülettel és a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesülettel (MME) közösen indított kezdeményezés célja az volt, hogy szebbé, barátságosabbá tegyék az emberek környezetét, ugyanakkor fölhívják a figyelmet arra a fontos környezetvédelmi problémára: eltűnnek a fecskék a városokból.

A városban 21 hőkörzet üzemel, melyeket ipari épületekben található fűtőművek látnak el. Ezek egyike a Molnár és a Fecske utca kereszteződésénél található, melynek beton-, üveg- és acélhomlokzatára két szegedi street art művész – Marton Ákos és Vinkó Leó – készített több mint 800 négyzetméteres, fecskéket ábrázoló falfestményeket.

A falakra a fecskék részben csak árnyékként, sziluettjüket mutatva kerültek fel, ezzel is jelezve a madarak hiányát.

Forrás: Szeged365/youtube.com

Az egyik homlokzatra 10 méter magasba fecskepelenkával és műfészkekkel ellátott ereszt építettek, ezzel segítve a madarak visszatérését. A műfészkeket a bordányi Apraja-Falva Óvoda és Bölcsőde gyerekei és óvónői készítették. Annak érdekében, hogy a fecskék száraz időszakban is találjanak a fészkekhez szükséges alapanyagot, a fűtőmű mellett egy sárgyűjtő helyet is kialakítottak.

A festményeket QR-kódokkal is ellátták, melyek egy természettudományos oktató felületre terelik át az érdeklődőket, ahol cikkeken és videókon keresztül, interaktív módon szerezhetők információk.

A városokban jellemzően két fajt, a molnárfecskét (Delichon urbicum) és a füsti fecskét (Hirundo rustica) látni. Előbbiek megtelepedése néhány egyszerű módszerrel – mesterséges fészkek kihelyezésével és sárgyűjtő helyek kialakításával – segíthető.

Fotó: Szabó Dávid/Szeged365.hu

Az alkotókkal a szeged365.hu készített riportot.

Neked ajánljuk
Szemétbe öltöztek a kongói művészek, hogy megtörjék a túlfogyasztás átkát Szemétbe öltöztek a kongói művészek, hogy megtörjék a túlfogyasztás átkát Egyenletes gitárütemek, emelkedő hőmérséklet Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam