2021. január 23., Rajmund, Zelma
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Ahol hangosbeszélőn szól az erdő a vándorokhoz

Észtországban, a litván és az orosz határ mentén van egy erdei tisztás, ahol a természetjárók megpihenhetnek és elveszhetnek az erdő felerősített neszei között.

Az ország területének több mint a felét fák borítják, nem meglepő hát, hogy az erdők az észt kultúrában is kiemelkedő szerepet játszanak. 2015-ben az Észt Művészeti Akadémia diákjai az erdő jelentőségével foglalkozó író, Valdur Mikita felkérésére terveztek a rengeteg és az ember kapcsolatát feldolgozó installációkat.

Így született meg a három hatalmas, fából készült megafon, hogy egy eldugott tisztáson, a Pähni természetvédelmi területen felerősítsék az észt erdőségek hangját. 

Az installáció közepén a három hangosbeszélő felől érkező hangok sajátos, egyesített hangzást hoznak létre – mondta el a Dezeennek Hannes Praks, a belsőépítészeti tanszék vezetője. 

Az alkotás a kortárs építészet és a természet közti találkozás lehetőségének ékes bizonyítéka. „Egy különleges hely, amely a hallgatást, a természet „hangoskönyvének” befogadását szolgálja – egyedülálló Észtországban” – fogalmazott Valdur Mikita.

Forrás: Eesti Kunstiakadeemia/youtube.com
Neked ajánljuk
Az első művészek modern örököse Emily Carr: a természetrombolás egyik első krónikása Bájos videoklip zengő torkú erdőlakókról Elrendelte Biden az Egyesült Államok párizsi klímaegyezményhez való visszatérését Mitől lehet kisebb az online kereskedelem klímalábnyoma?
Tovább a forrásra: dezeen.com
Vissza
Hírfolyam