2021. július 28., Szabolcs
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Elment a monumentális csomagolások és meglepetések művésze

Christo, a tájakat és városokat alkotásokká emelő, a monumentális álmok megvalósításától sem visszariadó művész 84 évet élt.

A hatalmas környezeti installációiról ismert művész évtizedeken át dolgozott azon, hogy feleségével – Jeanne-Claude-dal – közös művészi ambícióit megvalósítsa. Így burkolták be az ausztrál tengerpartot, a Reichstag épületét, húztak függönyt a Sziklás-hegység csúcsai közé, és burkoltak légies drapériába két tengeri szigetet.

A projektek megvalósítása nemcsak töméntelen anyagot és munkát, de tetemes mennyiségű utánajárást, engedélyek sorát igényelte. A megvalósításra minden esetben csak a kormányzati szervek és a helyi lakosok, a környezetvédelmi csoportok és  a közvélemény beleegyezésével vehette kezdetét – de Christo számára a közösség meggyőzése, a lehetőség megteremtése is az alkotómunka szerves része volt.

Christo: Völgyfüggöny (Valley Curtain), (Rifle, Colorado, 1970–72)
Fotó: Shunk-Kender

Mindig hangsúlyt fordított arra, hogy az installáció lebontásakor az anyagokat újrahasznosítsák, a terepet pedig az eredeti – sőt, a Florida partjainál becsomagolt szigetek esetében a szemét eltakarításával az eredetinél jobb – állapotban hagyja hátra.

Christo a monumentális csomagolásokkal az ember és a környezet közti kapcsolatot igyekezett megragadni és formálni. Egyik leglátványosabb, 2016-ban megvalósított  lebegő mólok című installációja kapcsán így fogalmazott:

A művészet nemcsak a mólóban vagy az anyag színében van, de a hegyekben és a tóban is. Az egész táj része az alkotásnak. Ahogy személyes kapcsolatba lépsz vele. Ahogy benne vagy és megtapasztalod. Megérzed. És ha akarsz, mezítláb sétára indulsz benne...

A lebegő mólók az Iseói-tavon Forrás: inLOMBARDIA/youtube.com
Neked ajánljuk
Aj Vej-vej Portóban kiállított óriási vasfája hívja fel a figyelmet az erdők pusztulására A globális túlfogyasztásról nyílt kiállítás a Ludwig Múzeumban Különleges koncerttel lép újra a közönség elé Kollár-Klemencz László Éghajlatváltozást tűrő kukoricákat nemesít az ELTE Azonnal cselekednünk kéne, ha meg akarjuk menteni az óceánok élővilágát
Tovább a forrásra: artsy.net
Vissza
Hírfolyam