2021. június 14., Vazul
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A természet egy sok millió darabból álló tökéletes kirakós

Antonio Briceño venezuelai fényképész 2010-ben, a Föld napja alkalmából készítette azt a hat képből álló sorozatot, amely a földi élet milliónyi résztvevőjének összjátékából létrejövő értékes egyensúlyra és annak törékenységére mutat rá.

„Több millió darab. Egy kirakós” címet viselik a Ruandában készített képpárok, amelyekkel a fotós egyszerre mutatja be, hogy a természet közelében élő ember hányféleképp profitálhat az élővilág jelenlétéből, és hányféleképp élhet vissza vele. 

„A természet egy elképesztően sokszínű mozaik. Minden egyes darabja – állatok, növények, gombák, baktériumok és vírusok – magasabb rendű és helyettesíthetetlen szerepet játszik. Az emberek felborították ezt a kényes egyensúlyt” – fogalmaz a képek kapcsán az alkotó. „A természet sokfélesége veszélyben van, a sokféleség, amelytől az élelmezésünk, energiánk, gyógyszereink, biztonságunk, pihenésünk és megannyi egyéb függ.”

Nincs még egy ilyen összetett kirakós az univerzumban, és ha tönkremegy, nem lesz második esélyünk a létrehozására – a darabjai pedig a mi kezünkben vannak.

Ruanda különösen gazdag természeti kincsekben. Nehéz történelme és a számtalan probléma ellenére, amivel népessége szembenéz, egyre többen fordulnak a fenntartható megoldások felé, amelyekkel az emberiség boldogulása és a természet fennmaradása egyszerre valósulhat meg.

Az esőerdő növényzete értékes orvosságokat rejt Fotó: artworksforchange.org
A természetes méhészeti módszerek a gazdag flóra fennmaradását is szolgálják Fotó: artworksforchange.org
A teatermesztés egykor rengeteg erdő kivágásával járt, a meglévő ültetvények ugyanakkor megkönnyítik a nemzeti parkok határainak védelmét Fotó: artworksforchange.org
Neked ajánljuk
A fenntartható és kreatív jövőről is gondolkodhatnak a MANK Múzeumok éjszakájára szervezett programkavalkádjának résztvevői Apró levelekből sarjadzó művészi álmok Művészettörténeti jelentőségű kincseket is fenyeget a klímaváltozás Sörhulladék és trágya keveréke lehet a tökéletes növényvédő szer? A folyók és óceánok megtisztításával igyekszik csökkenteni hulladéklábnyomát a Coca-Cola
Tovább a forrásra: antoniobriceno.net
Vissza
Hírfolyam