2020. október 31., Farkas
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A természet alkotásainak törékeny szépsége is lehet kézzelfogható

Lucy and Jorge Orta Amazónia-kollekciójának finom porcelántárgyai egyszerre ragadják meg az őskor és a jelen élővilágának csodálatos alakjait és formáit.

A finom porcelánok modelljeire az alkotópáros a Londoni Természettudományi Múzeum őslénytárában talált rá. Az Aepyornis nevű elefántmadár tojása, egy Gallimimus és egy Allosaurus dinoszaurusz csontjai és egy elefánt ős, az úgynevezett  Palaeomastodon fosszíliája készült el finom, fehér porcelánból.

A kerámiák felszínét a művészek amazóniai expedíciójuk során készített rajzok motívumaival – virágokkal, lepkékkel és színpompás rovarokkal – díszítették.

Így találkozott a kihalt csontokból áradó melankólia, a kihalás lehelete az élet jelenleg is vibráló, sokszor észrevétlenül maradó sokszínűségével. A porcelánba öntött formák nemcsak a szépséget, de egykor volt és mai létezők értékét és törékenységét is kifejezően tárják elénk.

A  fényes asztal fölé hajoló látogatók tükörképe teszi teljessé a kompozíciót: az emberiség jelene csak egy epizód az évmilliók óta változó, kavargó élet sokféleségének történetében Fotó: studio-orta.com
Fotó: studio-orta.com
Neked ajánljuk
A természet morzsáiból felcsípett röpke alkotások Akit megihlettek a fogyasztói kultúra szomorúan színpompás hordalékai Ősi művészek keze nyomán elevenedik meg ember és természet kapcsolata „Lábnyom” – Részvételi társasjáték fiataloknak Fontos változások a kozmetikumok körül
Tovább a forrásra: studio-orta.com
Vissza
Hírfolyam