2021. december 9., Natália
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Megnyílt a Csodakamra – Kortársékszer- és képzőművészeti kiállítás várja a Szentendrére látogatókat

A Csodakamra című tárlat augusztus 9-ig tekinthető meg. A Wunderkammer, azaz csodakamra a 16. századi Európában kialakult műfaj, gyűjteménye olyan természeti képződményeknek és ember alkotta tárgyaknak, amelyek magával ragadják a képzeletet, és elmélyülésre hívják a befogadót – áll a Magyar Alkotóművészeti Nonprofit Kft. közleményében.

A kiállítótérbe belépve a látogató kortárs csodakamrába érkezik, amely a régi idők zsúfolt csodakamráitól eltérően nagyobb teret ad a műtárgyaknak, hagyja egymásra hatni a növény- és állat-, illetve az ásványvilág tárgyakba lényegített kortárs csodáit.

A természet különböző megjelenési formái kezdetektől fontos alkotóelemei az ékszereknek,

a tárlaton látható alkotások egyfelől az ember által nosztalgiával eszményített természetet ábrázolják, ikonszerű sémákká lényegítve azokat.

Más alkotások viszont beemelik a kompozícióba, a műalkotás anyagává teszik a természet által létrehozott képződményeket, miközben újrakomponálják azokat emberi intenció szerint. A kiállítás ezt a gazdagságot mutatja be a természet és az ember alkotta értékek egymás mellé helyezésével.

Besnyő Rita alkotása Fotó: MANK – Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft./facebook.com

A kiállítótér falain az ékszerekhez társított képzőművészeti alkotások kiemelik ennek a műfajnak az iparművészeten belül elfoglalt autonóm helyét, illetve a képzőművészet és az iparművészet kereszteződésében található újszerű gondolati tartalmakat ismertetnek meg a közönséggel.

A kiállítás kurátora Roskó Mária iparművész, az ékszertervezők többek között Besnyői Rita, Bíró Zsófia, Dánfalvi Ildikó, Fazekas Veronika, Huber Kinga, Vági Flóra és Visy Dóra. A kiállító képzőművészek Jagicza Patrícia, Mátyási Péter és Melkovics Tamás – derül ki a közleményből.

Fotó: MANK – Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft./facebook.com
Neked ajánljuk
Híres flóra- és faunaábrázolásokból nyílik kiállítás Kaposváron Senki sem akarja állni a cehhet Pótolhatatlan sziklarajzokat tesz tönkre a globális felmelegedés Árvizek és földcsuszamlások a Hawaii-szigeteken A szokásosnál nagyobb aszteroida repül el a Föld mellett
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam