2020. szeptember 25., Eufrozina, Kende
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Sokkoló jövőkép a szegedieknek

A fenntartható közlekedéssel kapcsolatos fejlesztések részeként a szegedi lakosságnak meg szeretnék mutatni a rájuk váró jövőt, ha hétköznapjaikat változtatások nélkül folytatják tovább, és hagyják, hogy a globális felmelegedés egyre jobban kifejtse pusztító hatását.

Igen zord jövőt vázoltak fel grafikusok segítségével, és ez alapján a Tisza által kettészelt város posztapokaliptikus sci-fik forgatási helyszínévé válhat 2050-re.

Bele fognak fulladni a homokba

Fennáll az elsivatagosodás veszélye, a Homokhátság felől most is sokszor visz a szél port a városba, ami 30 év múlva gyakrabban előfordul majd. A Tisza is csak patakként csörgedez majd a város közepén, olyan nagy lehet addigra a csapadékhiány a Szeged Vision elképzelése szerint.

Ennek nyomában munkahelyek szűnhetnek meg, és a régió mezőgazdasága súlyos csapást szenvedhet el a szárazság miatt.

A Szeged Vision egyik grafikája Fotó: szegedvision.hu

A Szeged Vision egy Széchenyi 2020 pályázati támogatással megvalósult szemléletformáló projekt, amelynek fő célja beszélgetést katalizálni helyi fejlesztésekről, hogy abban nagyobb hangsúlyt kapjon a közösségi közlekedés, valamint az akadálymentesített gyalogos- és kerékpáros-közlekedés.

A projekt keretében nemrég dr. Gál Tamás városklimatológus, az SZTE Éghajlattani és Tájföldrajzi Tanszékének helyettes egyetemi docense tartott előadást a Facebookon, ahol további információkat is találhatnak az érdeklődők. 

Neked ajánljuk
Grandiózus bronzgorilla figyelmeztet az emberszabásúakat szorongató veszélyekre Látványos szembesítés a természet törékenységével A klímaváltozással kapcsolatos megbízható tájékoztatás érdekében lép a Facebook Dicséretes felelősségvállalás: a jelentős szennyezésforrásnak számító vállalat beszállt a takarításba Mohafalakkal a szálló por ellen
Tovább a forrásra: index.hu
Vissza
Hírfolyam