2021. január 27., Angelika
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Indonéziában a hagyomány és a természet megőrzése kéz a kézben jár

A számtalan környezeti kihvással küzdő országban tudósok és előadók fogtak össze, hogy az árnyjáték több száz éves eszközével meséljenek a tengeri élővilágot fenyegető veszélyekről és egyúttal egy különleges tradíciót is életben tartsanak.

A wayang kulit, amely bábokkal létrehozott árnyjátékot jelent, eredetileg Java és Bali vallási rítusait kísérte. Az ember és a természet közti kapcsolat ábrázolása sosem volt idegen a műfatól, az elmúlt évtizedekben pedig a turizmus környezeti ártalmainak felerősödésével az élővilág pusztulása, a klímaváltozás és a vizek elszennyeződése egyre gyakrabban szövődött bele a bábokkal illusztrált elbeszélésekbe.

A klímaváltozás és a felelőtlen környezetgazdálkodás következményeit is súlyosan megszenvedő országban azonban kiugróan magas az éghajlattal kapcsolatos kihvások iránt érzéketlen vagy egyenesen szkeptikus tömegek aránya, ezért a páratlan tengeri élővilág megóvásáért küzdő Coral Triangle Center úgy döntött,

létrehoz egy előadást, amely közvetlenül szól a korallokat fenyegető veszélyekről – a műanyagszennyezéstől a tengerek felmelegedésén át a dinamittal történő halászatig.

Az elmúlt években az erre a célra készült bábok számos tengerparti közösség és oktatási intézmény közönségét varázsolták már el, és tették érzékenyebbé az indonéz szigetvilágot súlytó környezeti problémák iránt, és járultak hozzá egy ezeréves tradíció fennmaradásához.

Wayang Samudra – Árnyjáték az óceánról Forrás: Coral Triangle Center/youtube.com
Neked ajánljuk
Az első művészek modern örököse A partitúra olvadó tájakról mesél A klímaváltozás okozhatta egy ősi mangroveerdő eltűnését Online kérdőívvel vizsgálja a magyarok klímához való viszonyát az ELTE Budafok-Tétényben kisütöttek egy jó megoldást a konyhai hulladék hasznosítására
Tovább a forrásra: insideindonesia.org
Vissza
Hírfolyam