2020. december 5., Vilma
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Vadászati képzőművészeti tárlat nyílik Zalaegerszegen

Az országos vadásznap nyitányaként a zalaegerszegi Városi Hangverseny és Kiállítóteremben megtekinthető időszaki kiállításon Kun Edit festőművész, Szigeti Edit fotóművész és Gyulai Gergely ékszerész-ötvösmester vadászati kultúrához kapcsolódó alkotásait mutatják be.

A vadászatnak és a természetszeretetnek összetartó, közösségteremtő ereje van, melyhez nagyon jó eszköz a művészet – mondta el az MTI-nek Kun Edit. A művész klasszikus olajfestményein a hazánkban vadászható fajokat mutatja be: a nagyvadat, a „magyar nagy ötöst” – a gímszarvast, a dámszarvast, a muflont, az őzet és a vaddisznót –, az apróvadak közül pedig a fácánt, rókát, mezei nyulat, vadrécét és nyári ludat jelenítette meg.

A természetes környezet, a vad élőhelye ad inspirációt, az erdők-mezők hangulata, színvilága kimeríthetetlen forrást jelent az alkotáshoz

– hangsúlyozta Kun Edit. A képein az ország több tájegysége is megjelenik, de a szülőföldnek, a Kis-Balaton térségének kiemelt szerepe van.

 Kun Edit: Február – Róka süvöltővel Fotó: kunedit.hu

Szigeti Edit a hazai vadfajokat természetes környezetükben örökítette meg, a természetfotós kedvenc témája a nagyvad, a madárvilág és a természetvédelem. Gyermekkora óta figyelemmel kíséri az élővilágot, több önálló kiállítása nyílt, 2018-ban Brüsszelben a fotóin keresztül ismerkedhettek meg az érdeklődők a magyar vadászkutyafajtákkal, a zalai gímszarvassal és a solymászattal.

Szigeti Edit természetfotós (Zöld Világ – 2018. 02. 23-i adás) Forrás: Vadász Erdész/youtube.com

Gyulai Gergely ötvösmester a zalaegerszegi szecessziós műhelyében készült vadászékszereket – köztük a nyakékbe, ezüstkeresztbe foglalt grandlist – mutatja be. Az ezüst grandlis karkötő idén elnyerte a vadászati kulturális kitüntetést, a 2016-ban készült vadászkitűző a világrekord gímbika trófeáját szimbolizálja, amelyet Marion Schuster svájci vadász ejtett el 1970 szeptemberében Lenti környékén. Az ékszereket, a csontberakással készült medálokat a vadászokra jellemző motívumok – tölgyfalevél, trófea – díszítik.

Neked ajánljuk
Színpompás graffitiken az élővilág egyre fakuló tarkasága Álmodozzunk burjánzó vízi világokról! Cédruskupola emlékeztet az erdei esők békéjére Önkéntes egyetemisták járvány idején Az Audi is eurómilliárdokat költ az elektromobilitásra
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam