2022. július 7., Apollónia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Vadászati képzőművészeti tárlat nyílik Zalaegerszegen

Az országos vadásznap nyitányaként a zalaegerszegi Városi Hangverseny és Kiállítóteremben megtekinthető időszaki kiállításon Kun Edit festőművész, Szigeti Edit fotóművész és Gyulai Gergely ékszerész-ötvösmester vadászati kultúrához kapcsolódó alkotásait mutatják be.

A vadászatnak és a természetszeretetnek összetartó, közösségteremtő ereje van, melyhez nagyon jó eszköz a művészet – mondta el az MTI-nek Kun Edit. A művész klasszikus olajfestményein a hazánkban vadászható fajokat mutatja be: a nagyvadat, a „magyar nagy ötöst” – a gímszarvast, a dámszarvast, a muflont, az őzet és a vaddisznót –, az apróvadak közül pedig a fácánt, rókát, mezei nyulat, vadrécét és nyári ludat jelenítette meg.

A természetes környezet, a vad élőhelye ad inspirációt, az erdők-mezők hangulata, színvilága kimeríthetetlen forrást jelent az alkotáshoz

– hangsúlyozta Kun Edit. A képein az ország több tájegysége is megjelenik, de a szülőföldnek, a Kis-Balaton térségének kiemelt szerepe van.

 Kun Edit: Február – Róka süvöltővel Fotó: kunedit.hu

Szigeti Edit a hazai vadfajokat természetes környezetükben örökítette meg, a természetfotós kedvenc témája a nagyvad, a madárvilág és a természetvédelem. Gyermekkora óta figyelemmel kíséri az élővilágot, több önálló kiállítása nyílt, 2018-ban Brüsszelben a fotóin keresztül ismerkedhettek meg az érdeklődők a magyar vadászkutyafajtákkal, a zalai gímszarvassal és a solymászattal.

Szigeti Edit természetfotós (Zöld Világ – 2018. 02. 23-i adás) Forrás: Vadász Erdész/youtube.com

Gyulai Gergely ötvösmester a zalaegerszegi szecessziós műhelyében készült vadászékszereket – köztük a nyakékbe, ezüstkeresztbe foglalt grandlist – mutatja be. Az ezüst grandlis karkötő idén elnyerte a vadászati kulturális kitüntetést, a 2016-ban készült vadászkitűző a világrekord gímbika trófeáját szimbolizálja, amelyet Marion Schuster svájci vadász ejtett el 1970 szeptemberében Lenti környékén. Az ékszereket, a csontberakással készült medálokat a vadászokra jellemző motívumok – tölgyfalevél, trófea – díszítik.

Neked ajánljuk
Szemétbe öltöztek a kongói művészek, hogy megtörjék a túlfogyasztás átkát Szemétbe öltöztek a kongói művészek, hogy megtörjék a túlfogyasztás átkát Egyenletes gitárütemek, emelkedő hőmérséklet Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam