2021. június 24., Iván
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Dicséretes allűrből hatalmas üzletté válhat a csomagolásmentes kereskedelem

Az elmúlt 10 évben a csomagolásmentes üzletek ágazata nagyon erős növekedést mutat a boltok és a munkahelyek számát, valamint a teljes forgalom növekedését tekintve – derül ki a Zero Waste Europe hálózat vezetésével tíz országban készített iparági felmérésből.

A felmérés alapján készített tanulmány előrejelzése szerint uniós szinten 2030-ban az ömlesztett áruk teljes forgalma 1,2 milliárd euró lehet, de az optimista becslés szerint ez az érték a 3,5 milliárd eurót is meghaladhatja – írta meg a hvg.hu.

Az ágazaton belül a foglalkoztatás bővülése is erőteljes növekvő tendenciát mutat: a modellszámítások 2023-ban átlagosan 10 000 munkahellyel számolnak a csomagolásmentes boltokban Európában.

Becslések szerint 2023-ban mintegy 5500 tonna csomagolási hulladékkal kevesebb termelődik EU-szerte a csomagolásmentes boltoknak köszönhetően.

A csomagolásmentes üzletek becslések szerint üzletenként évente átlagosan 1 tonna csomagolást spórolnak meg.

Ugyanakkor számos ország válaszadói számoltak be arról, hogy a törvények elavultak, és/vagy nem voltak alkalmazhatóak a termékek ömlesztett értékesítésére önkiszolgáló rendszerben. Úgy tűnik, sürgető szükség van egy harmonizált megközelítés kidolgozására arra vonatkozóan, hogy a csomagolásmentes üzleteket hogyan kezeljék az EU tagállamainak nemzeti és regionális szabályozó hatóságai: az ömlesztett értékesítéshez kapcsolódó fogalmak szabatos meghatározására és az élelmiszer-higiéniai szabályozás kidolgozására is szükség lenne. 

Neked ajánljuk
A fenntartható és kreatív jövőről is gondolkodhatnak a MANK Múzeumok éjszakájára szervezett programkavalkádjának résztvevői Mindenütt ott van: nemcsak pollent, de mikroműanyagot is szállítanak a méhek Már a videójátékok világába is beszivárog a környezettudatosság A Vöröskereszt munkatársait látja vendégül a Gyulai Várfürdő Csaknem ötven fokra melegedett a talaj Szibériában
Tovább a forrásra: hvg.hu
Vissza
Hírfolyam