2021. augusztus 2., Lehel
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Ősi művészek keze nyomán elevenedik meg ember és természet kapcsolata

Az ókori művészet egy teljesen új stílusát dokumentálták az ausztrál kontinens északi részén fekvő történelmi régió, Arnhem Land hatalmas pusztájának területén. 

A tudósok a helyi őslakosokkal közös kutatási projektjükben Awunbarnától (más néven Mount Borradaile) egészen a Namunidjbuk klán Wellington-hegységben húzódó területéig kutattak, ahol összesen 87 sziklába vájt búvóhelyet találtak, amelyek szokatlanul nagyszámú barlangművészeti alkotást tartalmaztak, köztük egészen kiterjedt rajzokat – írja a  a Sciencealert nyomán az Origo.

Ez a „szabadtéri galéria” több mint 130 kilométeres és 572 egyedi részből áll, amelyek mindegyike nagy hangsúlyt fektet a természeti világ és az emberiség harmóniájára.

Az emberi alakokat gyakran ábrázolták állatok mellett

– mutatott rá Paul Taçon, az ausztrál Griffith Egyetem antropológusa. Különösen a kenguruféléket jelenítik meg: ezeknek az állatoknak az emberekkel való kapcsolata a művészek üzenetében központi szerepet játszik.

Fotó: TACON ET AL., AUSTRALIAN ARCHAEOLOGY, 2020/origo.hu

A szakemberek ezeket a szokatlan jeleneteket és kompozíciókat 2008-ban fedezték fel először.

Különlegességük abban áll, hogy nagy hangsúlyt fektetnek a számukra fontos állatokra, valamint az emberek és más emberek, illetve állatok közötti kölcsönhatásokra.

Ezek a vörösokker- és eperfa-ecsetvonásokkal készült alkotások nem annyira kitöltöttek és részletezettek, mint a későbbi barlangi rajzok, ahol az állatok és az emberi alakok belső szerkezete is láthatóvá vált. A szakemberek még nem tudják, hogy pontosan mikor rajzolhatták őket, a szénizotópos kormeghatározás ugyanakkor azt sugallja, hogy a rajzok valamikor 6000 és 9400 évvel ezelőtt készülhettek.

Neked ajánljuk
A felhőkarcolók árnyékában magasodó szellemfák mesélnek Manhattanben a klímaváltozás következményeiről A globális túlfogyasztásról nyílt kiállítás a Ludwig Múzeumban A környezettudatosság jegyében hív alkotásra a MANK a Művészetek Völgyében Elbírálták a Zöld Busz Program első pályázatait Szélsőségesen alacsony a Nagy-sóstó vízszintje, beavatkozásra van szükség
Tovább a forrásra: origo.hu
Vissza
Hírfolyam