2021. június 23., Zoltán
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Egy gleccser tetején állva, kozmikus nézőpontból csodálkozhatunk rá a klímaváltozásra

Olafur Eliasson a Föld rohamosan fogyatkozó gleccsereinek egyikén helyezte el a Naprendszer középkori modelljeit megidéző installációját, hogy a szemlélő „felülről”, a bolygók léptékében szemlélve szembesüljön a klímaváltozással.

Az installáció a középkorban használt armilláris gömböt idézi meg, amellyel az égitestek mozgását modellezték – csak éppen sokszorosára nagyítva, és a nézőt helyezve a rendszer középpontjába.

A Gleccser-perspektívák (Clacier Perspectives) címre keresztelt alkotáshoz a gleccseren elhelyezett, a Föld története során lezajlott jégkorszakokat szimbolizáló kapukon jut el a látogató.

Olafur Eliasson célja – rengeteg elhivatott művészhez hasonlóan – az volt, hogy a klímaváltozást absztrakt tudományos fogalom helyett az ismert világunk jelentős részét fenyegető, kézzelfogható veszélyként ragadja meg.

Az installáción elhelyezett gyűrűk a nap útját követik le az égen az év különböző időszakaiban, osztásaik pedig sajátos óraként funkcionálnak. A klímaváltozás miatt folyamatosan fogyatkozó gleccseren elhelyezett alkotás középpontjában szemlélődő a mindennapjainkban zajló folyamatokra, az emberiség viselkedésére egy egészen más nézőpontból, a kozmosz végtelenje felől tekinthet rá.

Fotó: Studio Olafur Eliasson/dezeen.com
Fotó: Studio Olafur Eliasson/dezeen.com
Fotó: Studio Olafur Eliasson/dezeen.com
Neked ajánljuk
A fenntartható és kreatív jövőről is gondolkodhatnak a MANK Múzeumok éjszakájára szervezett programkavalkádjának résztvevői Hatalmas falfestmény figyelmeztet a beporzó rovarok fontosságára Szegeden Művészettörténeti jelentőségű kincseket is fenyeget a klímaváltozás 1 milliárd dolláros összefogás indíthatja be a megújuló befektetéseket a világ elmaradott térségeiben A biogazdálkodás 2050-re egész Európa élelmiszerigényét fedezheti
Tovább a forrásra: dezeen.com
Vissza
Hírfolyam