2020. december 2., Melinda, Vivien
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A Petri-csészében is virágozhat a művészet

A Synlab két mikrobiológusa, Szijj Orsolya és Seres Anikó Petri-csészében és baktériumok segítségével festették meg az őszi táj képeit.

A sorozatukkal, ami a Winter is coming (Közeleg a tél) címet kapta, beneveztek az Amerikai Mikrobiológiai Társaság Agar Art nevű versenyére is – írja a Telex.

A 18 Petri-csészéből álló képet Vogel Johnson táptalajon élő Staphylococcus aureus baktériumtörzsekből alkották meg, amely baktériumtörzs a Petri-csészén kívül elég komisz kórokozó.

 „A képet hetekig terveztük fejben és papíron, ezután különféle táptalajokat és baktériumokat teszteltünk a színek tökéletesítéséhez. Az egyébként monokróm tenyészetnek – amelynek narancs alapszínét a táptalaj, feketéjét a baktérium, sárgáját pedig a fermentációs folyamatok adják – a 18 Petri-csészén átfutó kompozíció ad egy kis csavart”  – mondta el Szijj Orsolya a sorozat születéséről.

Szijj Orsolya képei Fotó: synlab.hu

Az ország legnagyobb laboratóriumában több baktériumművész is dolgozik, 2019-ben magyar népművészeti mintával Pöstényi Zita, a Synlab mikrobiológusa nyert közönségdíjat, kollégája, Héjja Andrea pedig Edvard Munch norvég expresszionista festő Sikoly című világhírű képét reprodukálta színes baktériumokból. 

Seres Anikó képei Fotó: synlab.hu
Neked ajánljuk
Cédruskupola emlékeztet az erdei esők békéjére Víz alatti szoborparkkal akadályozza meg a vonóhálós halászatot a toszkán partoknál egy egykori halász A régi festmények nemcsak a kurátorok, de a klímatudósok szívét is megdobogtatják Az EU üvegházhatásúgáz-kibocsátása az elmúlt három évtizedben mért legalacsonyabb szintre csökkent 2019-ben A Hyundai leállítja a benzines és dízeles modelljei forgalmazását Norvégiában
Tovább a forrásra: telex.hu
Vissza
Hírfolyam