2021. szeptember 21., Máté, Mirella
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A régi festmények nemcsak a kurátorok, de a klímatudósok szívét is megdobogtatják

Egy új tanulmány szerint a naplementéket ábrázoló, több száz éves tájképek segíthetik a kutatókat a légkörbe jutó szennyeződések hatásainak megértésében.  

Az Athéni Akadémia munkatársai az 1500-as évekből származó festményeken megjelenő naplementék alapján képesek voltak becsléseket készíteni az ábrázolt pillanatban uralkodó légköri viszonyokkal, egészen pontosan a légkör earoszoltartalmával kapcsolatban.

A levegőbe az iparosodás előtt is kerültek füst- és porszemcsék, különösen a nagyobb vulkánkitörések alkalmával.

Az aeroszolok koncentrációjának hirtelen megnövekedése a naplementék idején fokozott narancsos árnyalatokban érhető tetten. Több száz kép elemzését követően a kutatók összevetették eredményeiket a vulkáni tevékenységgel kapcsolatban rendelkezésre álló adatokkal, ami alapján a módszer kifejezetten hatékonynak bizonyult.

„A természet a művész szívéhez s lelkéhez szól, ugyanakkor az, ahogy az égen megjelenő zöldek és pirosak játékát észleli, a környezetről is fontos információkkal szolgál – fogalmazott a tanulmány vezető szerzője, Christos Zerefos. – Ha sikerül ezeket az információkat kinyernünk a festményekből, képet kaphatunk a meteorológiai  feljegyzések előtti korok légkörének jellegzetességeiről.”

Neked ajánljuk
Elárvereztek egy amerikai őslakosok rajzaival díszített barlangot Missouriban Online tárlat szembesít egy lassan tengerbe vesző sziget drámájával Új hazai mérőállomás segíti a kutatókat a szén-dioxid körforgásának pontosabb megértésében A klímaváltozás növeli a súlyos aszályok gyakoriságát Európában Egy estére akár biokutatók is lehetünk
Tovább a forrásra: salon.com
Vissza
Hírfolyam