2022. július 4., Ulrik
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Elképesztő sziklarajzokra bukkantak az amazóniai esőerdőben

Az „őseink Sixtus-kápolnájaként” aposztrofált, több mint tíz kilométeren át húzódó sziklarajzok között több ezer emberi, állati és növényábrázolás található, melyek közül a legrégebbieket 12 500 évvel ezelőtt rajzolhatták fel a falra.

A felfedezett rajzok között számtalan mára kihalt állatot lehet találni, és a terület korábbi állapotába is betekintést enged, így a kutatók szerint generációkon átívelő munka lesz az elemzésük – írja a The Guardian alapján a Telex.

A sziklarajzokat még tavaly fedezte fel egy brit-kolumbiai kutatócsoport a kolumbiai Serranía de la Lindosában, de egészen eddig titokban tartották. Ella Al-Shamahi, a szenzációs felfedezést bemutató, hamarosan induló dokumentumfilm-sorozatot narráló régész szerint a rajzok közül néhány még akkor készülhetett, amikor az amazóniai esőerdő helyén szavanna volt.

„Olyan állatokat láttunk, amelyek már rég kihaltak, de a képek annyira természetesek, és annyira jól meg vannak rajzolva, hogy az ember egy pillanatig sem kételkedik abban, hogy egy lovat lát. A jégkorszaki lónak a rajz alapján vad pofája van, és annyira részletesen van megörökítve, hogy még a szőrét is látni lehet.”

A lovak ősein túl többek közt masztodonokat, kihalt teveféléket és hatalmas lajhárokat is lehet látni, de vannak halak, teknősök, gyíkok és madarak, valamint táncoló és egymás kezét fogó emberek is. A tenyérnyitől a jóval nagyobb méretig terjedő rajzok jelentős része többméteres magasságban van, akadtak olyan is, amelyeket a kutatók csak drónokkal tudtak megvizsgálni. 

Forrás: Tales From Out There/youtube.com

A kutatócsoport hisz abban, hogy még több sziklarajzot találnak majd, és amint a járványhelyzet lehetővé teszi, azonnal visszatérnek majd a lelőhelyre.

Neked ajánljuk
Szemétbe öltöztek a kongói művészek, hogy megtörjék a túlfogyasztás átkát Szemétbe öltöztek a kongói művészek, hogy megtörjék a túlfogyasztás átkát Egyenletes gitárütemek, emelkedő hőmérséklet Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: telex.hu
Vissza
Hírfolyam