2021. június 16., Jusztin
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A vízzel együtt a világban csörgedező zene is megfogyatkozik

Susie Ibarra komponista, az ütőhangszerek specialistája, és Michele Koppes gleccser- és klímakutató a világ legfontosabb víztározóinak számító gleccsereket állította mikrofon elé, hogy a hasadás, csobogás majd zubogás hangjaival meséljen el egy vízhiánnyal fenyegető történetet.

A Víz ritmusai (Water rhythms) a víz és jég kettősségéről szól, és arról a különleges kapcsolatról, amit ez az anyag ember és természet között létrehoz. És természetesen azokról a folyamatokról is, amelyek a hőmérséklet változásával a gleccserek és ezzel a Föld édesvízkészletének visszaszorulásával fenyegetnek.

Koppes és Ibarra munkája során  ellátogatott Alaszkába, Grönlandra és a Himalájába, hogy hangtérképen örökítse meg az olvadó jég és a víz útját a gleccserektől az óceánig.

Ezek a víz alatt és jég felett, jég alatt és víz felett készült felvételek, illetve a segítségükkel megvalósított térkép, majd installációk elkészítése az alkotókat a klímaváltozás jelentősége mellett arra is ráébresztette, milyen szoros kapcsolatban áll ember és víz, víz és zene.

„Ráébredtünk, hogy az olvadó gleccser minimalista hangjában van valami zenei: meghatározott ritmusa, lüktetése van. Ráadásul ez a lüktetés világszerte számos nép zenéjében vagy éppen az újszülöttek szívének ritmusában is visszaköszön. Így egy olvadó világból nemcsak a víz, de a zene és az emberség is szivárogni kezd” – vallják az alkotók.

A különleges felvételeket az alkotók a TED Countdown szemléletformáló projektje keretében a kanadai Vancouverben és Millbrookban (USA) installációk segítségével, illetve a storymaps.arcgis.com/stories/ internetes oldalon mutatták be a közönségnek.

A gleccserek és jégmezők a bolygónk legfontosabb édesvízforrásai: az édesvíz 99 százaléka tőlük származik. A gleccserek visszahúzódása, a jégmezők eltűnése ezért a vízhiány és a vízminőség romlásának veszélyét vetíti előre Fotó: shutterstock.com
Neked ajánljuk
Egy meggondolatlanul kifúrt kút nemcsak öntözővíz, de szerteágazó problémák forrása is lehet Ingyenes startup-dizájntáborra pályázhatnak a középiskolások Hatalmas falfestmény figyelmeztet a beporzó rovarok fontosságára Szegeden Magyarországon teszteli az új csomagolási fejlesztését a Coca-Cola A nyomtatható és újrahasznosítható telefonok vethetnek véget a nyersanyagpazarlásnak
Tovább a forrásra: arcgis.com
Vissza
Hírfolyam