2021. január 20., Fábián, Sebestyén
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A partitúra olvadó tájakról mesél

A Pulitzer-díjas John Luther Adams hosszú éveken át egy Alaszka mélyén megbúvó kunyhóban felállított zongorán komponálta a természet szépségét és törékenységét egyszerre közvetítő műveit.

Sikeres természetvédelmi karrierjét a nyolcvanas években azzal a meggyőződéssel hagyta hátra, hogy a zene és a művészet legalább annyira fontos hatást érhet el, mint a politika vagy az aktivizmus.

2014-re a klímaváltozás könyörtelen valósága – az enyhe telek, erőteljes erdőtüzek és az egyre korábbi olvadás – elől menekülve feleségével elhagyta Alaszkát.

Évekkel később hazalátogatva szembesült azzal, hogy az örökfagy olvadása miatt egykori otthona süllyedni kezdett. Ez ébresztette rá, hogy az elmúlt évek során a klímaválság mekkora hatást gyakorolt a lelkiállapotára és a zenéjére.

Ahogy egy ismerőse fogalmazott: „Egy olyan világot gyászolsz, amely elmúlt, már nem létezik többé. Egy olyan Alaszka régészeti lenyomata, amely talán már nem is létezik.”

John Luther Adams: Sétával készített vonalak: I. Fel a hegyre Forrás: JACK Quartet/youtube.com
Neked ajánljuk
Az első művészek modern örököse A természet lesz a bécsi Kunst Haus fő témája 2021-ben Kergetőző hópelyhek és futamok bűvöletében A zöldülés útján a hazai távhőszolgáltatás Új napelemek segítik a Nemzetközi Űrállomás munkáját
Tovább a forrásra: sierraclub.org
Vissza
Hírfolyam