2022. augusztus 12., Klára
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Az első művészek modern örököse

Ulrike Arnold német festőművészt az ősi barlangrajzok fordították a festészet felé, hogy mint több ezer éves elődei, a kietlen tájakból merítsen ihletet és színeket.

Az elmúlt négy évtizedben a festő mind a hét kontinenst bejárta, hogy a terepen kövekből, homokból és talajból származó pigmentekkel, a helyben ragadja meg a különleges tájak szellemét.

Egyetemi tanulmányai során csodálkozott rá először a barlangrajzokra  – mondta el az életéről készült dokumentumfilm kapcsán nyilatkozva a Daily Art Magazinnak.

Megbabonázta a pillanat, amikor az ember először kezdte el ábrázolni a körülötte levő világot, és szerette volna rekonstruálni azokat a technikákat, amelyekkel a természetben található alapanyagokból megteremtette ennek a feltételeit.

Az ősemberhez hasonló alapanyagokkal dolgozik, a természettel együttműködésben, hiszen a terepen végzett munkának akaratlanul részesévé válik a hirtelen feltámadó szél és a vásznon szétpattanó vízcsepp is. Ezt azonban egyáltalán nem bánja.

Forrás: Holger Künemund/youtube.com

Nem véletlenül dolgozik így – szereti megtapasztalni a természet erejét, az időjárás viszontagságait. Ez kell ahhoz, hogy átérezze és megértse az adott hely szellemét, majd a vásznain is meg tudja ragadni azt.

A rendszeres, terepen végzett munka révén elkerülhetetlenül szembesült az éghajlatban bekövetkező változásokkal is: a hosszabb és erőteljesebb hőhullámok nyomában járó elhúzódó szárazságokkal és erdőtüzekkel és a rendszertelenül jelentkező, nagy mennyiségű csapadék nyomán kialakuló áradásokkal.

Fotó: Ulrike Arnold/facebook.com
Neked ajánljuk
Péntek Csaba: A hamburgered ára A zavarba ejtő 4000 éves szikla Egyenletes gitárütemek, emelkedő hőmérséklet Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: dailyartmagazine.com
Vissza
Hírfolyam