2021. szeptember 17., Zsófia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Emily Carr: a természetrombolás egyik első krónikása

A kanadai festő és író az alaszkai erdőségek szerelmeseként az elsők között ismerte fel a természet kizsákmányolásának fenyegető drámáját.

Emily Carr 1871-ben született Kanadában. Élete első évtizedeiben a világ számos nagyvárosában megfordult San Franciscótól Londonon át a számára különösen kedves Párizsig, azonban az igazi otthonára és ihletforrására a kanadai vadon tájain talált rá.

Elvarázsolta a természet szépsége, az őslakosok kultúrája.

Amikor csak tehette, északra utazott, hogy a hely, az indiánok és az ember iránti szeretettől hajtva minél pontosabban örökíthesse meg a fenséges totemoszlopokat és az erdőségek végtelennek tűnő csendjét.

Azonban életének utolsó évtizedében változásnak indult a számára oly kedves táj, a Kanadában napjainkig is kiemelkedő jelentőségű erdőkitermelés és a gyáripar előretörése egyre több területet hódított el az őslakosoktól és a természettől.

Forrás: LearnFromMasters/youtube.com

Carr posztimpresszionista képeken – a legismertebb az Odds and Ends (Esélyek és végek) című – igyekezett megragadni a körülötte zajló drámát. Többet akart, mint dokumentálni egy erdő megsemmisítését. Megmutatni, hogy hogyan válhat a természet valami gyökerestől természetellenessé. Átadni a szemlélőnek saját benyomásait, amelyeket a naplójában így rögzített: szörnyű látni egy fa kivágását, így utólag is, amikor a tönk már szürke és korhadt. Az erdőben álló csonkok „mintha maguk lennének saját sírköveik és egyben a gyászolók is”.

Emily Carr: Odds and Ends (Esélyek és végek) 
Neked ajánljuk
A land art a természetből merít ihletet – de ha túlzásba viszik, károsíthatja is azt A ránk bízott kert: Ökoköltészet – világirodalmi antológia Nagyvárosi madarak (rövidfilm) Európai Mobilitási Hét: kedvezményt ad a zöld rendszámosoknak a miskolctapolcai élményfürdő Dobj le 100 kilót! – karbonkalkulátorral és jó tanácsokkal a füstmentes jövőért
Tovább a forrásra: dailyartmagazine.com
Vissza
Hírfolyam