2022. január 27., Angelika
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Andy Goldsworthy: Jégbe fagyott költői pillanatok

Most, hogy a hó és a jég különleges játékaira újra rácsodálkozhatunk, érdemes felidézni a land art egyik legnagyobb mesterének téli alkotásait.

A zord hideg, a hó és a jég művészi eszközként szolgálhat azok számára, akik bátran állják az elemek megpróbáltatásait. Goldsworthy a kövek, a víz, a föld és a növények mellett a téli természet szépségét is előszeretettel ragadja meg, sokszor kesztyű nélkül, hogy az anyagot jobban érezze és pontosabban formálhassa meg.

A hőmérséklet legkisebb változása, a fény felerősödése vagy a puszta véletlen is újra-és újra összedöntheti ezeket a légies jégszobrokat, de ez az alkotófolyamat része.

Ahogy a művész a Folyók és áradások című portréfilmben megfogalmazta: „a mozgás, a változás, a fény, a növekedés és az elmúlás a természet a éltető eleme – ezeket az energiákat igyekszem átcsatornázni a műveimen. Szükségem van az érintés okozta sokkra, a helyszín, az anyagok és az időjárás ellenállására, a földre: ezek a forrásaim. A természet a változás állapotában van, és ez a változás a kulcs a megértéséhez. Azt akarom, hogy a művészetem érzékeny, és reagáljon az anyag, az évszakok és az időjárás változásaira. Minden mű növekszik, fennáll, majd elmúlik. A fejlődés és az elmúlás is jelen van. A munkám múlandósága azt tükrözi, amit a természetben tapasztalok.”

Andy Goldsworthy: Jégcsap csillag Fotó: artsy.net
Andy Goldsworthy: Hóoszlop Fotó: aesthesiamag.wordpress.com
Andy Goldsworthy: Rekonstruált jégcsapok Fotó: artsy.net
Neked ajánljuk
A kriptovalutáknál alkalmazott technológia a művészi aukciókra is betette a lábát... Veszélyeztetett madarak népesítik be a falakat Angliában Kim Abeles, a városi szmog alkotótársa Minikonferencia a fenntartható divat és a márkaépítés kihívásairól Még tart az Ana okozta károk felmérése Délkelet-Afrikában
Tovább a forrásra: aesthesiamag.wordpress.com
Vissza
Hírfolyam