2022. augusztus 14., Marcell
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Mintha csak egy félresiklott cirkuszi előadás nézői lennénk...

A 21. század embere a kiirtott erdők, a mindent elárasztó szemét és a klímaváltozás fenyegető háttere előtt sokszor csak tehetetlen szemlélőnek érezheti magát.

Ennek az állapotnak a megidézése, meg persze a végletesen megosztó, sokak számára egyenesen rémisztő bohócok szerepeltetése teszi olyan hatásossá Marion Peck legújabb festményét.

Az általában bájos karaktereket és kevésbé felkavaró témákat feldolgozó pop-szürrealista alkotó célja ezúttal a klímaváltozással való szembenézés kikényszerítése volt.

Az ihletforrást Peck számára egy előadás adta, amely a klímaváltozás pszichológiájáról szólt, és ráébresztette, mennyire fontos, hogy beszéljünk erről a kihívásról. „Annyira hatalmas dologról van szó, hogy szinte lehetetlen befogadni, még inkább beszélni róla, ezért elzárkózunk előle. Sokan egyenesen letagadják, vagy csak az elméjük leghátsó zugaiba száműzik. Még azok is, akik igazán törődnek vele, rendkívül nehezen öntik szavakba, hiszen finoman szólva depresszív dologról van szó.”

A vezérmotívum kiválasztását az alkotó a Creativeboomnak a bohócok különleges szerepével indokolta: zavart keltők, a psziché mélyéről feltörő misztikus karakterek, amelyek erőteljes érzelmek megtestesítői – ezért félnek tőlük annyian.

Marion Peck: Tájkép vörös bohócokkal Fotó: www.marionpeck.com
Neked ajánljuk
Péntek Csaba: A hamburgered ára A zavarba ejtő 4000 éves szikla Egyenletes gitárütemek, emelkedő hőmérséklet Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: creativeboom.com
Vissza
Hírfolyam