2022. május 27., Hella
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A FÉSZEK az élet teljességének és komplexitásának szimbóluma

Sztojánovits Andrea interaktív fényinstallációjában a szakralitás és a tudományos világkép találkozik az ősi népi bölcselettel, betekintést nyújtva a teremtés és az élet szent misztériumába.

A FÉSZEK az élet teljességének és komplexitásának szimbólumaként, annak kezdeti és kiterjedt formájában tárul elénk a Lighthouse Gallery kirakatüvege mögül. A Lighthouse fényművészeti csoport a koronavírus-járvány miatt egy korábban pékségként üzemelő, üres üzlethelyiséget avatott alkalmi kirakatgalériává.

A kiterjesztett valóság médiumát használva a járókelők saját mobiltelefonjuk segítségével kelthetik életre a virtuális látványrétegeket, amelyekhez Álmos Gergely (mius) jóvoltából audiókompozíció is társul.

„Az emberi szimbolikában a fészek egy befogadó, biztonságot adó tér, ahol szeretetet és táplálékot kapunk, akárcsak az anyaméhben” – olvasható az installáció Facebook-oldalán. „Asszociációnk a fészektől egy atom felnagyított képén át egy galaxisig, netán kiterjedt világunk teljességéig, az univerzum határáig repíthet. Ezen a nyomvonalon tudatunk mélyén felderenghet az ősi igazság. Amit kint, az valójában bent van. Minden parányi részben ott a nagy egész, mint a csepp a tengerben.”

Sztojánovits Andrea fényművész, főiskolai docens FÉSZEK című interaktív fényinstallációja előtt
Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Sztojánovits Andrea fényművész, főiskolai docens közel 20 éve foglalkozik a digitális képalkotás egyik határterületével, a vjinggel. Emellett interaktív installációkat készít hazai és nemzetközi szinten Nevadától a Dél-afrikai Köztársaságig, audiovizuális eseményeket, fesztiválokat szervez.

Neked ajánljuk
Mikroműanyagokból készült műtárgyakat árvereznek a Műtárgyak Éjszakája Fesztiválon Nem várt helyen jutottak újra kitüntetett szerephez a svájci gleccsereket óvó takarók Élőben születik művészet a szemétből Gödöllőn Amerikában szigorúbb szabályokra számíthatnak a fenntartható alapok 18 millió forintot gyűjtött a menekülteknek a CIB Bank
Tovább a forrásra: mke.hu
Vissza
Hírfolyam