2022. május 27., Hella
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Iparművészeti alkotások a fenntarthatóság jegyében – onine kiállítás

A Kozma Lajos kézműves iparművészeti ösztöndíj 1987 óta nyújt szakmai és anyagi támogatást a fiatal iparművészeknek. A 2019-es évfolyam online beszámoló kiállításán az újszerűség és a progresszivitás jegyében készült változatos alkotásokkal és egyéni utakat bejáró művészekkel találkozhatunk.

A 2019-es évfolyam ösztöndíjas iparművészei mind progresszív gondolatok mentén alkotnak, törekedve arra, hogy az iparművészeti tradíciókra építkezve a kor aktuális problémáira próbáljanak választ adni. Mindeközben az általuk létrehozott tárgyak innovatívak és kortárs szellemiségűek – derül ki az Octogon beszámolójából.

A fiatal iparművészek munkáiban gyakran köszönnek vissza újrahasznosított vagy a természetből nyert anyagok, melyek a fenntarthatóságra hívják fel figyelmünket.

Dénes Petra az újrahasznosítás és a fenntarthatóság jegyében kezdett Kauchukka elnevezésű projektjével foglalkozni, melynek köszönhetően bőrhulladékból képes köztalpat előállítani saját tervezésű lábbelijeihez.

Gspann Zsuzsa Bambou nevű táskakollekciója természetes úton lebomló rétegelt bambuszlemezből készült, melyhez bőrből készült kiegészítőt tervezett a művész. Zala Zsófia tárgykollekciója a környezettudatosság jegyében jött létre: olyan anyagot használt, amiből szinte végtelen áll a rendelkezésre: a szemetet. A növényi hulladék felhasználásával ezek az anyagok visszakerülnek a természetes körforgásba, és az újrahasznosítás egy újfajta szemléletével az otthonok funkcionális tárgyaiban használják fel őket.

Gspann Zsuzsa táskakollekciója Fotó: alkotomuveszet.hu

A szemétcsökkentés problémája Németh Ninetta izgalmas anyagkísérletében is visszatér, hiszen a műanyag bevásárlószatyrok helyettesítésére fejlesztette ki a biológiailag lebomló, környezetbarát alternatívát: a kombucha gombából készített szatyrot. A természetes anyagokhoz és formákhoz fűződő kapcsolatunkat Herter Kata Radicalis című sorozatával vizsgálja. Ezek olyan kaspók, amelyek a növényekkel szervesen együttműködnek, azokat formailag kiegészítik és a főszerepben lévő növények igényeit is kielégítik.

Herter Kata: Radicalis Fotó: alkotomuveszet.hu

 A Kozma’19 online beszámoló kiállítás 2021. február 17. és március 17. között tekinthető meg a www.alkotomuveszet.hu oldalon.

Neked ajánljuk
Mikroműanyagokból készült műtárgyakat árvereznek a Műtárgyak Éjszakája Fesztiválon Nem várt helyen jutottak újra kitüntetett szerephez a svájci gleccsereket óvó takarók Mi születhet egy jógamatrac és egy kávészsák nászából Amerikában szigorúbb szabályokra számíthatnak a fenntartható alapok 18 millió forintot gyűjtött a menekülteknek a CIB Bank
Tovább a forrásra: octogon.hu
Vissza
Hírfolyam