2021. október 23., Gyöngyi
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Kitinből és ízelt lábakból épít rovarszobrokat a magyar képzőművész

Halott rovarokat szed szét, majd rak össze új formában Szöllősi Géza képzőművész, akinek miniatűr szobrai leginkább kigyúrt akciófigurákra vagy a Transformers-filmekből ismert robotokra emlékeztetnek.

A művészt, aki szobraival jelenleg Pécsett és Balatonfüreden állít ki két csoportos tárlaton, már a kezdetek óta vonzza a preparálás, vagyis szeret különböző elemekből valami egészen újat előállítani – írja a Népszava.

Leginkább elhalt matériákkal szeret dolgozni, szerinte ugyanis ezeknek az anyagoknak a legjobb a dizájnja, velük lehet a leginkább kísérletezni. A rovarszobrok ötlete is így keletkezett. Még évekkel ezelőtt megajándékozta egy barátja egy marék trópusi bogárral, amit aztán műhelyének egy polcára tett, és az ott hevert hónapokig.

Idővel végül kézbe vette őket, és elkezdte a testeket szétszedegetni, hogy az egyes darabokból figurákat építsen, de nem újabb rovarokat, hanem emberekre hajazó lényeket.

Szöllősi szerint egy jól sikerült montázsban egyszerre látni az alapanyag részeit, valamint az új alkotás egészét, aminek már teljesen új jelentése van. Az új szobrok is ilyenek: a néző közel hajolva látja a halott rovarok fényes kitinpáncélját és az ízelt lábait, miközben távolabbról a figurák már a szuperhősöket, akciófigurákat vagy a Transformers-filmekből ismert robotokat juttatják az eszünkbe.

Fotó: Szöllősi Géza/facebook.com
Neked ajánljuk
Látványos installáció derített fényt a telepes medúzák megejtő és pótolhatatlan világára A tengerfenék makraméba öltött szépsége Reneszánsz vadászrajzok a Szépművészeti Múzeumban A globális felmelegedés több vesebetegséghez vezethet Kapszulákból származó kávézacc táplálja a pannonhalmi levendulamezőket
Tovább a forrásra: nepszava.hu
Vissza
Hírfolyam