2021. április 14., Tibor
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Kitinből és ízelt lábakból épít rovarszobrokat a magyar képzőművész

Halott rovarokat szed szét, majd rak össze új formában Szöllősi Géza képzőművész, akinek miniatűr szobrai leginkább kigyúrt akciófigurákra vagy a Transformers-filmekből ismert robotokra emlékeztetnek.

A művészt, aki szobraival jelenleg Pécsett és Balatonfüreden állít ki két csoportos tárlaton, már a kezdetek óta vonzza a preparálás, vagyis szeret különböző elemekből valami egészen újat előállítani – írja a Népszava.

Leginkább elhalt matériákkal szeret dolgozni, szerinte ugyanis ezeknek az anyagoknak a legjobb a dizájnja, velük lehet a leginkább kísérletezni. A rovarszobrok ötlete is így keletkezett. Még évekkel ezelőtt megajándékozta egy barátja egy marék trópusi bogárral, amit aztán műhelyének egy polcára tett, és az ott hevert hónapokig.

Idővel végül kézbe vette őket, és elkezdte a testeket szétszedegetni, hogy az egyes darabokból figurákat építsen, de nem újabb rovarokat, hanem emberekre hajazó lényeket.

Szöllősi szerint egy jól sikerült montázsban egyszerre látni az alapanyag részeit, valamint az új alkotás egészét, aminek már teljesen új jelentése van. Az új szobrok is ilyenek: a néző közel hajolva látja a halott rovarok fényes kitinpáncélját és az ízelt lábait, miközben távolabbról a figurák már a szuperhősöket, akciófigurákat vagy a Transformers-filmekből ismert robotokat juttatják az eszünkbe.

Fotó: Szöllősi Géza/facebook.com
Neked ajánljuk
A képzőművészetben is dívik az újrahasznosítás Játékos rajzok pasztellszínekkel mesélnek a modern ember páni félelméről Meredith Woolnough hímzett szobrai az élővilágot átszövő finom mintázatokról lebbentik fel a fátylat Az elit életmódváltása feltétlenül szükséges a klímacélok teljesítéséhez Az Északi-tenger mélyén heverő világháborús hulladékok hatásait kutatják Németországban
Tovább a forrásra: nepszava.hu
Vissza
Hírfolyam