2022. május 27., Hella
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Ámulat és viszolygás határán: már annyi a tenger végtelenjében úszó szemét, mint égen a csillag

Mandy Barker Hong Kong Soup című sorozatának művészi fotográfiái a Hubble űrteleszkóp képeinek végtelen szépségét idézik meg egy gyomorszájon vágó csavarral.

Az óceánjainkat szennyező műanyag elképesztő mennyiségét bemutató képek 2012 és 2015 között készültek. Az angol szakirodalomban gyakran műanyag levesként (plastic soup) aposztrofált szennyezés a szeméttelepekről a tengerbe mosódó, változatos forrásból – kereskedelmi csomagolásokból, a háztartások és üzemek hulladékaiból, a hajózás és a halászat melléktermékeiből – származó szemétből áll.

Ezeknek elsősorban azzal a részével szembesülünk, amely végül a tengerpartokon, a strandokon köt ki. Handy Barker ezeket gyűjtötte össze, majd örökítette meg. A sorozatot az utómunka során alkalmazott képmanipulációs eljárások teszik rendkívülivé:

a tengereinket elcsúfító mikroplasztikot még sosem láttuk ennyire szépnek, és ez az, ami igazán megállásra és  elgondolkodásra késztet.

Mandy Barker: Hong Kong Soup Fotó: mandy-barker.com/
Forrás: Biosphere Talks/youtube.com
Neked ajánljuk
Mikroműanyagokból készült műtárgyakat árvereznek a Műtárgyak Éjszakája Fesztiválon Mikroműanyagokból készült műtárgyakat árvereznek a Műtárgyak Éjszakája Fesztiválon Növényi alapú bankkártyával rukkolt elő az OTP Amerikában szigorúbb szabályokra számíthatnak a fenntartható alapok 18 millió forintot gyűjtött a menekülteknek a CIB Bank
Tovább a forrásra: creativeboom.com
Vissza
Hírfolyam