2022. július 5., Emese, Sarolta
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Kucsora Márta műveinek esszenciája a természet és az absztrakció

Önálló kiállításon mutatkozik be Kucsora Márta festőművész New Yorkban: a Super Natural című válogatásban tíz monumentális alkotást láthatnak az érdeklődők az Egyesült Államokban.

A Kálmán Makláry Fine Arts galéria MTI-hez elküldött tájékoztatója szerint Kucsora Márta művészetét az amerikai galéria a legnagyobb absztrakt festőkkel – Jackson Pollockkal, Helen Frankenthalerrel és Gerhard Richterrel – rokonítja.

Közleményükben kiemelik festészetének kísérletező természetét, különleges anyaghasználatát, úgynevezett folytatásos technikáját és nagy méretű műveinek erőteljes energiáit.

A festőművész természetabsztrakcióknak tartja festményeit, de nem közvetlenül ábrázolja a természetet, hanem felidézi a benne zajló átalakulásokat, például a tenger mozgását vagy az őszi táj hangulatát.

Kucsora Márta (Cím nélkül 98, 2020) Fotó: www.kalmanmaklary.com

Kucsora Márta festékeket és adalékanyagokat kever össze, amelyek reakcióba lépnek egymással, majd a padlóra fektetett nagy méretű vászonra egymás után felhordja a festékrétegeket, végül utolsó gesztusként helyenként vízzel mossa vissza a felső réteget. Ebben az alkotói folyamatban fontos szerephez jut a véletlen és a gesztus, ezért módszerét – ő maga – folyamatfestészetnek tartja.

Kucsora Márta (2018) Forrás: Kálmán Makláry Fine Arts/youtube.com

Kucsora Márta művei az elmúlt években bemutatkoztak a legjelentősebb nemzetközi művészeti vásárokon – egyebek mellett Londonban, a Masterpiece vásáron, a brüsszeli BRAFA-n, a franciaországi Art Paris-n is.

Kucsora Márta (Cím nélkül 19, 2020) Fotó: www.kalmanmaklary.com
Kucsora Márta (Cím nélkül 16, 2020) Fotó: www.kalmanmaklary.com
Neked ajánljuk
Szemétbe öltöztek a kongói művészek, hogy megtörjék a túlfogyasztás átkát Szemétbe öltöztek a kongói művészek, hogy megtörjék a túlfogyasztás átkát Egyenletes gitárütemek, emelkedő hőmérséklet Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam