2021. október 21., Orsolya
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Apró darvak hátán szálló fohászok

Az emberiség évezredek óta fordul a természethez, ha szavakkal nehezen megragadható érzésekkel, erejét meghaladó kihívásokkal kerül szembe. Az élővilág megújulásának ábrázolása nemcsak a természeti népek, hanem a modern kori katasztrófákkal szembenéző ember számára is enyhülést ad.

Naoki Ogonawa japán papírművész az országában több évezredes múltra visszatekintő daruhajtogatás hagyományából indul ki alkotásaihoz. Az origamimadarak számára azonban nem a békét, hanem az emberi fohászokat jelenítik meg.

Ogonawa szinte gyermekként élte át a 10 éve történt rekorderejű tóhokui földrengést és a nyomában bekövetkezett Fukusimai atomerőmű-katasztrófát, de az évekkel később is megrázó látványt nyújtó romoknál tett látogatás egész későbbi művészetét meghatározó hatással volt rá.

Fotó: Naoki Ogonawa/spoon-tamago.com

Onogawa apró, mindössze egy centiméter szárnyfesztávolságú darvak ezreiből állítja össze az apró japán fákat, úgynevezett bonsaiokat megidéző alkotásait. Így a szárnyra kapni készülő, energikus madarak látványával egyben a rügyfakadást és az újjáéledő reményt is képes megragadni.

Forrás: アートにエールを!【美術】/youtube.com
Neked ajánljuk
A tengerfenék makraméba öltött szépsége A műanyagszemétnek emeltek múzeumot Indonéziában Reneszánsz vadászrajzok a Szépművészeti Múzeumban A klímaváltozás nem veszélyezteti az emberiség jóllétét? A tudósok 99,9 százaléka szerint az emberi tevékenység felelős a klímaváltozásért
Tovább a forrásra: spoon-tamago.com
Vissza
Hírfolyam