2021. június 24., Iván
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Apró levelekből sarjadzó művészi álmok

Teresa Murak hazájának egyik legjelentősebb performance-művésze, szobrásza és grafikusa, a lengyel land art megteremtője, akinek a friss hajtások felhasználásával készített installációk és szobrok váltak a védjegyévé.

De nem csak a zsázsából növesztett öltözetek, leplek és rendhagyó körmenetek díszletei esetében nyúlt a természetből származó alapanyagokhoz: Teresa Murak számára a táj,  a talaj, a folyók hordaléka, az agyag mind-mind a művészi kifejezésmód eszköze.

Alkotásaiban az élő anyag használatával nemcsak a művészi produktum és az élet közti távolság felszámolására törekedett, de a természet és a kultúra világának összekapcsolására is.

A növények szövedékeinek színe és felülete grafikai művein és fényképein is meghatározó szerephez jut, megidézve a gyerekkorának vidéki Lengyelországában szerzett benyomásokat, a földdel, a természettel való alapvető kapcsolatot.

Forrás: Wirtualne Muzea Małopolski/youtube.com
Forrás: Zachęta National Gallery of Art/facebook.com
Neked ajánljuk
A fenntartható és kreatív jövőről is gondolkodhatnak a MANK Múzeumok éjszakájára szervezett programkavalkádjának résztvevői Hatalmas falfestmény figyelmeztet a beporzó rovarok fontosságára Szegeden Művészettörténeti jelentőségű kincseket is fenyeget a klímaváltozás Áder János: a 21. század legfontosabb kérdése a víz Több mint egy évig vittek ebédet a rászorulóknak Kaposváron
Tovább a forrásra: malopolska.pl
Vissza
Hírfolyam