2022. augusztus 12., Klára
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Mindenütt ott van: nemcsak pollent, de mikroműanyagot is szállítanak a méhek

A méhek testén lévő szőrszálak elektrosztatikus töltése segít a virágpor megtapadásában, de emiatt könnyen rájuk ragadnak az apró műanyagdarabkák is.

Egy friss kutatásban vizsgált 19 méhcsalád esetében a dolgozó méhek legtöbbjén találtak műanyagot, némileg meglepő módon pedig ebben nem találtak jelentős eltérést a vidéki és városi méhek között. Tíz vizsgált kaptár Koppenhága belvárosában volt, ezekben az esetekben valamivel több mikroplasztikot találtak az állatokon, mint a vidéki méhcsaládoknál – számolt be róla a Qubit.

A vizsgált minták 52 százaléka műanyagtörmelék, 38 százaléka pedig száldarabka volt.

Ez azért érdekes, mert segíthet megállapítani, hogy honnan származik a műanyag, ezt ugyanis még nem tudták megmondani a kutatók: elképzelhető, hogy egy része a méhészfelszerelésekből kerül a méhekre, de valószínűbb, hogy a szél szállította részecskék is megtapadnak a rovarok testén.

Nem biztos, hogy csak virágport szállít Fotó: Alex Ranaldi/flickr.com/cc by

A kutatók még nem tudják, hogy milyen hatással van a műanyagokkal való érintkezés a méhekre, de valószínűleg nem tesz nekik jót: az eddigi vizsgálatok alapján úgy tűnik, hogy a polisztirollal érintkező rovarok mikrobiomjának diverzitása csökkent, és az ilyen szennyezésnek kitett méhcsaládok általános állapota is romlott.

A felfedezés a méz tisztasága szempontjából is rossz hír, ugyanakkor annyiban hasznunkra fordíthatjuk, hogy a méhek vizsgálatával a szakemberek a jövőben pontosabb képet kaphatnak egy-egy terület szennyezettségének mértékéről.

Neked ajánljuk
Péntek Csaba: A hamburgered ára A zavarba ejtő 4000 éves szikla Egyenletes gitárütemek, emelkedő hőmérséklet Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: qubit.hu
Vissza
Hírfolyam