2022. július 6., Csaba
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Tájképből tanúságtétel és mementó

A 19. század nagy tájképfestőinek alkotásai egészen különleges jelentőségre tesznek szert az emberi felelőtlenség és klímaváltozás ecsetje nyomán átalakuló gleccserek, hegységek és esőerdők korában.

Az Artsy összeállításában bemutatott néhány klasszikus tájképet, amelyek a klímaváltozás következtében napjainkban már nem születhettek volna meg, vagy az éghajlat megváltozásával a jövőben léphetnek elő az általuk bemutatott természeti tünemény egykori létezésének mementóivá.

Búcsúznak az Alpok jeges csúcsai

A J. M. W. Turner festményén még látványos jégfolyamként lezúduló Mer de Glace gleccser folyamatosan húzódik vissza, ahogy a hegység többi gleccsere is. Egy 2019-es kiállítás keretében Emma Stibbon fotográfus látogatott el a völgybe, ahol egykor a 19. századi festő megörökítette a tájat. A két kép között drámai lett a különbség.

J. M. W. Turner: Mer de Glace Forrás: Wikimedia Commons

Egyre fogyatkozó gleccserek

A felmelegedés az amerikai jégfolyamokat sem kíméli: félő, hogy pár évtized múlva  már csak az Albert Bierstadt festményéhez hasonló képek tanúsítják majd, hogy a Glacier Nemzeti Park egykor nem csak a nevében tartalmazott gleccsereket. Míg a 19. században még 150 volt a számuk, mára már mindössze 26 gleccser maradt a területen.

Albert Bierstadt: Kilátás a Glacier Nemzeti Parkban vagy Alkony a csúcson Forrás: Wikimedia Commons

Meddig láthatjuk az Amazonast Frederic Edwin szemével?

Az amerikai tájképfestő ma El Rio de Luz (A fényfolyó), korábban egyszerűen Amazonas néven ismert festménye a kontinensen végighömpölygő folyamot párában úszó fenségében mutatja meg, ahogy a nap alig tudja átküzdeni magát a nedvességtől terhes levegőn. Csakhogy a brazíliai esőerdők levegője az éghajlatváltozás és az erdőírtás hatására mára sokkal szárazabbá vált, ami hozzájárult az aszályok gyakoribbá válásához is.

Frederic Edwin Church: El Rio de Luz Forrás: Wikimedia Commons

Paradicsomi szigetek alkonya

Tahiti valószínűleg Gauguin munkássága idején sem volt az az idilli világ, amilyennek a francia művész képeiről ismerjük. Azonban a 21. század folyamán egészen újfajta problémákkal szembesülhet ez a paradicsomi vidék, ahogy a csendes-óceáni szigetvilág egésze is. Az emelkedő tengerszint nemcsak a tájat formálhatja át, de a fenyegetés új, mesterséges szigetek létesítésének szükségességét is felvetheti, ami nem feltétlenül lesz vászonra kívánkozó látvány.

Paul Gauguin: Tahiti tájkép Forrás: Wikimedia Commons
Neked ajánljuk
Szemétbe öltöztek a kongói művészek, hogy megtörjék a túlfogyasztás átkát Szemétbe öltöztek a kongói művészek, hogy megtörjék a túlfogyasztás átkát Egyenletes gitárütemek, emelkedő hőmérséklet Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: artsy.net
Vissza
Hírfolyam