2022. július 6., Csaba
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Egy fa fájó hiánya is lehet felhívás cselekvésre és alkotásra

A városlakókkal együtt, a hiánypótLÁSS! című köztéri installáció keretében „építette vissza” a Gárdonyi tér hiányzó fáját Kele Juci képzőművész. A kivágott fa helyén borostyánból készült zöld üzenőfalra bárki elhelyezhette a szebb jövő érdekében elgondolt vállalását.

Az Eleven Tavasz keretében június 11-ig volt megtekinthető Kele Juci képzőművész köztéri installációja, amelyet a XI. kerületi Gárdonyi téren kivágott fa helyén épített fel. A fa hiánya annyira sokkolta a művészt, hogy már a második installációval hívta fel a figyelmet a téren a természet hiányára, a fenntarthatatlan életmódunkra – derült ki a Fidelio beszámolójából.

Tavaly „MeditÁLLJ!” címmel a városi nyüzsgésből invitált minket egy perc megnyugvásra, egy növénnyel átszőtt, spirális tér közepére. A csigavonal középső, privát terében, egy korábban ott állt fa rönkjére állhattunk fel, nézhettünk magunkba vagy akár az égre.

Mostani installációjával apró hétköznapi „vállalásokra” sarkallt.

„Kicsit ódzkodtam attól, hogy mi lesz akkor, ha ez csak nekem fontos, és üresen fog állni a rács, de már a megnyitóra sokan eljöttek, tele volt a tér gyerekektől nagymamákig minden korosztállyal, és attól kezdve mindennap egyre többen „vállaltak” valamilyen ökotudatos lépést” – mondta el a művész a Fideliónak.

Fotó: kele juci/facebook.com

Kele Juci meggyőződése, hogy a megoldáshoz nem a klímaszorongás felől kell közelíteni, mert az megbéníthat, sőt sokkolhatja a környezetért aggódó érzékeny embereket. Inkább a környezettudatossághoz vezető apró lépésekben hisz, amelyekben a művészet, benne a köztéri installáció, sokat segíthet.

Az építésznek indult festőművész csodálatos lehetőségnek tartja a zöldinstallációk építését, mert amellett, hogy visszatalált benne eredeti szakmája térélményéhez, közvetlen kapcsolódást is ad a befogadókhoz.

Neked ajánljuk
Szemétbe öltöztek a kongói művészek, hogy megtörjék a túlfogyasztás átkát Szemétbe öltöztek a kongói művészek, hogy megtörjék a túlfogyasztás átkát Egyenletes gitárütemek, emelkedő hőmérséklet Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: fidelio.hu
Vissza
Hírfolyam