2022. május 27., Hella
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A virtuális valóság segítségével járhatják be a turisták a világhírű lascaux-i barlangot

 Az „őstörténet Sixtus-kápolnáját” csaknem hat évtizeddel ezelőtt zártak le a látogatók előtt.

A turisták július 8-tól hatfős csoportokban, VR-szemüveget viselve fedezhetik fel egy párizsi épületben a 235 méter hosszú barlangrendszert.

Muriel Mauriac, a lascaux-i barlang illetékese szerint a 45 perces túra két olyan szekciót is magában foglal, amelyet korábban nem láthatott a nagyközönség:

„senki nem férhetett hozzájuk, mert nagyon szűk átjárókon lehet csak megközelíteni őket”.

A falain állatfestményekkel, emberi figurákkal és absztrakt jelekkel díszített lascaux-i barlangot négy kamasz fedezte fel 1940. szeptember 12-én a délnyugat-franciaországi Dordogne-ban fekvő Montignac falu fölötti domboldalon. Az ősi barlangrendszer a tudósok szerint mintegy 17 ezer éves lehet, és 1979 óta az UNESCO világörökségi listáján szerepel.

Fotó: Jack Versloot/Wikimedia Commons/cc by

1963 óta távol tartják a turistákat a barlangtól, mivel az általuk kilélegzett szén-dioxid károsítja a falfestményeket, felborítja a barlang speciális, törékeny mikroklímáját.
1983-ban nyílt meg a barlang első másolata, a Lascaux 2, amely a barlangi falfestményeket mutatja be. A Lascaux 3 egy vándorkiállítás a barlangrendszerről, a 4. másolat a teljes Lascaux-barlangot rekonstruálta.

Virtuális túra a lascaux-i barlangban Forrás: Gaven borrego/youtube.com
Neked ajánljuk
Mikroműanyagokból készült műtárgyakat árvereznek a Műtárgyak Éjszakája Fesztiválon Nem várt helyen jutottak újra kitüntetett szerephez a svájci gleccsereket óvó takarók A felhagyott vasútvonalak segítségével érhetjük el a természetvédelmi céljainkat Amerikában szigorúbb szabályokra számíthatnak a fenntartható alapok 18 millió forintot gyűjtött a menekülteknek a CIB Bank
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam