2022. július 1., Annamária, Tihamér
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Ebbe a svájci múzeumba az élővilág is meghívót kapott

Áprilistól júliusig négy hónapon át bárki és bármi szabadon megjelenhet, részese és szemlélője lehet a Beyeler Alapítvány rieheni múzeumában megvalósuló Life (Élet) című kiállításnak. Olafur Eliasson legújabb installációjában is a közösségi és az egyéni tapasztalat határait, az élővilág tagjainak különböző perspektíváit járja körbe.

A berlini stúdiójában egész alkotóközösséget mozgató művész szerteágazó tevékenységét sosem korlátozta a múzeumokra. Munkái a közösségi és közterek átalakításával szólították meg, informálták és sarkallták cselekvésre közönségét, egyebek mellett a klímaváltozással kapcsolatban is.

Olafur világszerte ismert különleges installációiról, amelyek megkérdőjelezik a környezetünk észlelésének és alakításának megszokott kereteit. Az elmúlt években különösen erősen foglalkoztatja a többi élőlény perspektívájának felfedezése, a földi élet nem kizárólag emberi nézőpontból való szemlélésének lehetősége.

Fotó: MTI/EPA/Keystone/Georgios Kefalas

A Life egy kísérlet, amely a természettel, az intézményekkel, a művészettel, az élettel kapcsolatos hagyományos felfogásunkkal szemben a határok elmosására törekszik. Az installáció elkészítéséhez eltávolították az épület üvegfalait, a táj és az abban nyüzsgő élet túlcsordul, be a belső térbe, a mesterséges zöld tóban burjánzó növények mellé.

Aktívan azon dolgozom, hogy a kiállításba bevont és azáltal érintett valamennyi szereplő – a múzeum, az alkotás, a látogatók, az ott megjelenő bármely élőlény, a közeli park növényei, a környező városi táj – számára az együttes létezés terét hozzam létre

– mondta el a kiállítás kapcsán Olafur Eliasson.

Fotó: MTI/EPA/Keystone/Georgios Kefalas

A művész bízik benne, hogy ha ennyire széles közösségben tapasztaljuk meg a világot, amelyen osztozunk, valamennyi faj számára élhetőbbé is tudjuk tenni azt.

Fotó: MTI/EPA/Keystone/Georgios Kefalas
Neked ajánljuk
Szemétbe öltöztek a kongói művészek, hogy megtörjék a túlfogyasztás átkát Péntek Csaba: A hamburgered ára A zavarba ejtő 4000 éves szikla Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: fondationbeyeler.ch
Vissza
Hírfolyam