2022. július 5., Emese, Sarolta
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A felhőkarcolók árnyékában magasodó szellemfák mesélnek Manhattanben a klímaváltozás következményeiről

Egy erdészeti szakember és egy dizájner összefogásából született meg az a különös installáció, amely a klímaváltozás hatására visszaszoruló amerikai erdőségek sorsáról mesél a város lakóinak.

New Jersey környékén sorra jelennek meg a szellemerdők: a klímaváltozással megemelkedő tengerszint és gyakoribbá váló viharok nyomán a mocsári álciprusok élőhelyére benyomul a sós víz, majd hónapokra megreked, a fák pusztulását okozva.

Amerika kolonizálása óta a fenntarthatatlan erdőgazdaság, majd a klímaválság következtében az emblematikus növények 90 százaléka eltűnt.

A hatalmas fák halott törzsei egy egykor virágzó élőhely mementóiként, mint a saját elmúlásukra emlékező kopjafák, lecsupaszodva magasodnak.

Egy elpusztult mocsári álciprus göcsörtös törzse Fotó: Plant Image Library/flickr.com/cc by

Bab Williams erdészeti szakember Maya Lin dizájnerrel fogott össze, hogy a New Yorkban élő emberek számára is átérezhetővé tegyék a távoli erdők tragédiáját. 45 fát választottak ki, amelyek egy helyreállítási projekt első lépéseként lettek kivágva. A fákból Manhattan közepén hoztak létre egy szellemerdőt.

Az egymás mellé „ültetett” fák között járva a látogató hangfelvételeken rég eltűnt vagy veszélyeztetett fajok hangjaival, és az érintett területeken élő indián közösségek emlékeivel ismerkedhet meg.

A Manhattenben álló szellemerdő a természet törékenységéről mesél Fotó: NJ.com/youtube.com
Neked ajánljuk
Szemétbe öltöztek a kongói művészek, hogy megtörjék a túlfogyasztás átkát Szemétbe öltöztek a kongói művészek, hogy megtörjék a túlfogyasztás átkát Egyenletes gitárütemek, emelkedő hőmérséklet Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: timeout.com
Vissza
Hírfolyam