2022. július 1., Annamária, Tihamér
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A globális túlfogyasztásról nyílt kiállítás a Ludwig Múzeumban

A „Lassú élet. Radikális hétköznapok” címmel július 14-étől megtekinthető kiállítás a piaci-fogyasztói kultúra által szült súlyos környezeti problémákra keres megoldásokat.

Az 1980-as években indult „slow forradalom” kezdetben a gyorséttermek elleni tiltakozásban nyilvánult meg, és az egészséges, helyi alapanyagokat használó, minőségi étkezés fontosságára hívta fel a figyelmet. Carlo Petrini gasztronómus kezdeményezése az elmúlt évtizedek során globális mozgalommá duzzadt, és számos területen hódít a munkától az utazáson és a dizájnon át a médiafogyasztásig – idézte fel a kiállítás sajtóbemutatóján a Ludwig Múzeum igazgatója.

Fabényi Julia hozzátette azonban, hogy a kiállítás nem a ma divatos slow living mozgalmakból indul ki, amelyek egy része újabb eladható termékeket és szolgáltatásokat kínál.

Sokkal inkább olyan alternatív gyakorlatokat, szelíd vagy radikális megközelítéseket vonultat fel, amelyek kiutat mutatnak a fogyasztói spirálból, a rohanó életmód helyett a pillanat valós megélésére épülő életszemléletet képviselnek.

Kaszás Tamás Eszképista történet című videómunkája például a kivonulásról szól: azt mutatja meg, hogyan lehetséges berendezkedni az önfenntartó életre, Erdei Krisztina pedig Riseset, Victory of the Sun címmel annak az időszaknak a tapasztalatait összegzi, amikor Törökországban egy, az elhagyatott falvak újraindítását célzó projektben vett részt kecskepásztorként.

Fotó: SZABÓ Zsófia © Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeum 

Anca Benera és Arnold Estefán több installációval is szerepel a kiállításon. A természet egészének motorja című munkájuk például két egykori vészjelző bóját alkot újra a látogatók által is kipróbálható hangszerként, a több mint egy tonna szaharai homokot felhasználó, A világot tápláló sivatagi kőzet című installáció pedig a nyugat-szaharai természeti kincsek kizsákmányolására hívja fel a figyelmet.

Benczúr Emese az egyik legszennyezőbb iparágként számon tartott ruhaiparhoz kapcsolódó problémákra világít rá Használati utasítás/Cut Before Use című installációjával, amelyhez „fast fashion” ruhadarabokból kivágott cetliket használt.

A Ludwig Múzeum számos további alkotást felvonultató tárlata szeptember 5-ig lesz látogatható. A kiállításhoz kapcsolódó weboldal a slowlife.ludwigmuseum.hu címen érhető el.

Neked ajánljuk
Szemétbe öltöztek a kongói művészek, hogy megtörjék a túlfogyasztás átkát Szemétbe öltöztek a kongói művészek, hogy megtörjék a túlfogyasztás átkát Egyenletes gitárütemek, emelkedő hőmérséklet Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam