2022. augusztus 15., Mária
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Víz alatti múzeumok paradicsomává válhat Görögország

Az Égei-tenger türkizkék vizében, Alonisszosz szigete közelében, egy 2500 éves hajóroncs, a Triton mellett nyílt meg Görögország első víz alatti múzeuma. A nagyjából 4 ezer amforát tartalmazó lelőhelyet már 2020-ban megnyitották, de a koronavírus-járvány miatt csak mostanában tud igazán beindulni.

A hajó eredetileg valószínűleg bort és egyéb kereskedelmi árukat szállíthatott még a Krisztus előtti 5. században. Az amforákat bemutató különleges múzeum meglátogatása vezetett túrával összekapcsolt merülést jelent. 

„Ez voltaképp a búvárkodás és a víz alatti régészet kombinációja: merülés a történelembe” – magyarázta Hans-Juergen Fercher pszichiáter a Phys.org tudományos portálnak.

Harry Theoharis turisztikai miniszter szerint a görögországi búvárkodás egy 2020-as új jogszabálynak köszönhetően került a turizmus középpontjába, amely lehetővé tette a víz alatti régészeti lelőhelyek látogatását.

Drónnal készült felvétel a görögországi Szalonikiről 2020. november 11-én Fotó: MTI/EPA/ANA-MPA/Nikosz Arvantidisz

Így lett a víz alatti múzeumlátogatás „olyan turisztikai üzletág, amely egész évben vonzza az embereket, ráadásul egy olyan különleges közönséget, amely nagyvonalúan fizet a merülésekért” – emelte ki az origo.hu a Phys.org beszámolóját szemléző írásában. Theoharis azt is hozzátette, hogy tíz további víz alatti park áll készen a megnyitásra. 

Az első múzeum és a Triton roncsa mára egészen népszerű lett, már több mint 300 látogatója volt.

Minden látogatónak be kell tartania a szigorú szabályokat a speciális múzeumban. A lelőhelyet az ereszkedés mélysége és technikai nehézségei miatt eleve csak szakképzett búvárok látogathatják. Nekik is legalább két méteres távolságot kell tartaniuk a műtárgyaktól. 

A közelben négy másik roncsot fedeztek fel, a jövőben ezeket is szeretnék látogathatóvá tenni.

Neked ajánljuk
Péntek Csaba: A hamburgered ára A zavarba ejtő 4000 éves szikla Egyenletes gitárütemek, emelkedő hőmérséklet Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: origo.hu
Vissza
Hírfolyam